Червеното великденско яйце

Яйцето е символ на сътворението във всички митологии и религии по света. То съдържа в себе си всички потенциални начала и възможности, то носи в себе си времето и пространството. Черупката на яйцето също има своето символично значение. В някои от митовете тя е наричана „черупката на невежеството” и нейното разчупване олицетворява второ раждане, постигане на просветление, дори пеодоляване на времето и пространството.

В българската народна митология с яйце се прави и разваля магия, с яйце се гадае и лекува, а червеното великденско яйце има още по-голяма сила. То носи в себе си идеята за възкресението и надеждата. Във всички митологии по света се разказва за космическото яйце, от което е произлязло всичко: небето, земята, растенията, животните, хората. Тази идея има отглас и в българската народна митология и фолклор. Има няколко детски песнички, в които се казва, че “земята е яйчице, снесено от пиленце” или “времето е кокошка, звездите са яйца, снесени от кокошка”. Със същата насоченост е и приказката за съзвездието Квачка.

Имало едно време една бедна вдовица, която имала само една кокошка с пиленца. Преди да пусне потопа, Дядо Боже решил да спаси вдовицата. Той й се явил насън и й поръчал да бяга без да се обръща, когато водите започнат да прииждат. На сутринта жената извела децата си, взела в една кошница единственото си притежание – квачката с пилетата и всички побягнали. Но вдовицата била любопитна, тя се обърнала да види какво става и мигом се вкаменила заедно с децата си. Господ спасил само квачката и пилетата, които качил на небето и превърнал в куп звезди. Съзвездието Квачка свети на небето през цялата година. Не се вижда само в периода от Гергьовден до летен Тодоровден или Въртоломей, когато отива на скришно място за да излюпи пилетата си.

За да е наистина магическо, първото Великденско яйце трябва да е снесено от черна кокошка и да бъде боядисано червено на Велики четвъртък преди изгрев слънце. То трябва да посрещне изгрева на слънцето на двора или на източен прозорец, поставено в домашното сито. С това яйце се отпъжда градоносен облак; заровено в средата на нивата, то осигурява влага и плодородие; с него се бае против уроки; с него се лекуват болести. Когато бъде употребено, черупките му по възможност се запазват, за да бъдат залепени над вратата на къщата срещу магии или да се използват при направата на куклата Герман.

Ели Маринова

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Content is protected !!