Луната, символ на плодородието

Селена, Артемида, Диана. 

Луната е Господар на зодиакален знак Рак и на ІІІ-ти дом. Нейният елемент е водата, тя властва над морета и океани. На Луната се приписва среброто, а скъпоценните й камъни са: селенит /лунен камък/, опал, перли, седеф, аквамарин, светъл сапфир, халцедон, гошевит /безцветен берил/, нефрит, планински кристал, лабрадорит. Цветовете й са бяло и сребристо, а денят от седмицата, понеделник. Луната символизира плодородието и женското начало. Луната е символ на майката, отглеждаща и възпитаваща децата си. От влиянието на Луната зависи оформянето на личността. Луната носи чувство за дом, за привързаност към семейството и родината. Тя ни дарява с богато въображение, което играе голяма роля в живота ни, с точна интуиция. Тя направлява нашите емоции, които често са променливи, като самата Луна.

Луната ни прави едновременно адаптивни и търсещи промени, и внимателни и предпазливи. Тя символизира промените в живота ни. При разчитане на рождения хороскоп Луната дава указания и за ранното детство, пътешествията по вода и популярността.

Фазите на Луната са четири – от новолуние към растяща Луна през първа четвърт, Селена. От пълнолуние към намаляваща Луна и последна четвърт – Хеката. Новолунието и пълнолунието са повратни моменти, защото енергията на Луната точно преди новолуние е най-слаба. Силата и яркостта й започват да нарастват веднага след фазата, а при пълнолуние е обратно – силната и енергична Луна веднага след фазата започва да губи блясъка и силата си. Този момент хората са нарекли разсип, когато „всичко е на разсипия, всичко се разваля“. Билките, набрани точно преди пълнолуние, при пълна, но не на разсип Луна, имат голяма сила – и лечебна, и магическа. Освен всичко това всеки Лунен ден има своето специално значение и послание.

Широко разпространено е разбирането, че по време на пълнолуние страстите ескалират. Това е и вярно, и не съвсем, защото хората, родени около новолуние наистина стават по-активни и напрегнати по време на пълнолуние, а при тези, които са родени около пълнолуние е обратно – те се активизират по време на новолунието. Но Луната влияе на психиката и емоциите и на всички останали, независимо в коя нейна фаза и в кой сезон са родени. За това астрологията е определила 16 лунни психотипа, в зависимост и от фазата на Луната, и от годишния сезон в момента на раждането.

Луната се чувства различно във всеки отделен зодиакален знак. Когато тя сменя знака, не прави аспекти с другите планети. Тогава тя се нарича Луна без курс. В този момент тя е много чувствителна. Работа, започната в период, когато Луната е без курс, не протича както трябва и обикновено остава недовършена. По това време не бива да стартираме важни за нас задачи, да подписваме договори, да подаваме данъчни декларации, да извършваме плащания, да правим значими покупки, да споделяме плановете си с когото и да е. Това е особено важно, когато тя е в Близнаци, Скорпион и Козирог. Но когато не търсим някакъв съществен резултат от това, с което сме се захванали, а просто се забавляваме, моментът е благотворен за нас. Това време е подходящо за разходки, за срещи с приятели, за медитация или духовни занимания.

Сидеричният Лунен месец, тоест времето от новолуние до новолуние е около 29.5 дни. Луната преминава от един зодиакален знак в друг за около 2.5 дни, а всеки Лунен ден продължава около 25.5 часа. Това е и причината за разминаването в двата календара – Слънчев и Лунен.

По-голямата част от населението на Земята живее в градовете, където нощното небе е „затъмнено“ от така наречено светлинно замърсяване, а забързаните в ежедневието си хора, като че ли са се отдалечили доста от природата и рядко не се сещат да вдигнат взор към винаги вълшебното небе. Но всички ние продължаваме да сме деца на Земята и на Вселената и сме пряко зависими от законите на Всемира. Именно поради това трудно можем да се откъснем от вълшебството на Луната. А когато има Супер Луна, тогава и най-незаинтересованите са завладени от нейната магия.

В дълбока древност, за да може да разбере природните сили и да работи в синхрон с тях, човечеството изградило пантеони от богове. Може би най-древните богове и богини, на които хората започнали да се молят, били свързани със Слънцето и Луната. В Древногръцката митология те са Хелиос и Селена, Аполон и Артемида. Поради постоянно променящо се лице на Луната, тя има и други имена, например – Хеката, господарката на мрака. Слънцето и Луната, тези две могъщи сили не само даряват живот, те могат и да поразяват. Хелиос-Аполон, Слънцето, поразява със златни стрели и предизвиква слънчев, топлинен или сърдечен удар, Селена-Артемида, Луната, поразява със сребърни стрели и предизвиква лудост или друго душевно страдание. Думата лунатик и до днес не е изгубила значението си.

Дълго, преди да открие писмеността, човекът е осъзнал пряката зависимост от Луната и за себе си, и за природата като цяло, защото тя определя жизнените ритми – на приливите и отливите, на зачеването и раждането на всеки нов живот. Още от най-дълбока древност хората са започнали да следят променливото лице на Луната, да отбелязват промените, да ги запазват във вид на скални рисунки по стените на пещерите, в които живеели. Така се е зародил първият Лунен календар. Той бил пряко свързан с плодовитостта и посочвал най-подходящото време за зачеване. През вековете са откривани много древни доказателства за това, а учените и до днес спорят кой от тези Лунни календари е най-древен. Например в пещерата Ласко, Югозападна Франция, е открит един от най-древните Лунни календари, датиран отпреди около 17 хиляди години. Забележително е, че Лунния календар, използван масово до началото на миналия век, в последно време отново буди интерес.

Първоначалният инструмент за отчитане на времето е била Луната. За опитен и мъдър човек хората казвали, че е видял много луни, но с течение на времето, когато хората се превърнали от ловци и събирачи в земеделци и скотовъдци, календарът от строго Лунен започнал да се превръща в Лунно-Слънчев. Матриархатът преминал в патриархат. За да се ориентират по-добре, за да добият повече и по-сигурна информация, хората започнали да се интересуват и от движението на видимите от Земята пет планети. Така бил определен Септинера – две Светила плюс пет планети – Меркурий, Венера, Марс, Юпитер и Сатурн. Във Вавилон или Халдея, около 500 г. пр. Хр., се зародила астрологията, в която зодиакът е представен от 12 съзвездия, през които Слънцето и Луната преминават като стрелки на часовник.

Дори в днешно време, дори и за тези, които не се интересуват от астрология, Луната влияе на всички ни много повече, от колкото си представяме. Тя се „включва“ още от самото зачеване, а когато новият човек се появи на бял свят, в него започва да работи един фин вътрешен часовник. И тялото, и душата на човека вибрират в ритъма на Слънцето и Луната. Астрологията свързва влиянието на Слънчевия ритъм с цялостната физика на човека, а влиянието на Лунния с психиката, емоциите и хормоните, които определят поведението на човека и отношението му към всичко, което го заобикаля.

Луната продължава да ни насочва за най-доброто време не само за оран и сеитба, за зачеване и раждане, но и в личните отношения, и в бизнес делата. За хората от градовете, които следят Лунния календар е ясно, че Луната наистина помага в ежедневието. Тя ни ориентира не само как да се грижим дома и декоративните си растения. Тя дава сигурни и изпитани във времето съвети и как да поддържаме здравето и външния си вид, а когато искаме да коригираме телесното си тегло, Лунната диета се явява не само най-ефективна, но и най-щадяща.

11.07.2022. Ели Маринова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.