Сатурн, строгият учител

Кронос. Господар на Козирог и Водолей /заедно с Уран/. Цвят индиго, метал олово /силиций, сребро/, минерали – малахит, сардоникс; черен оникс, кехлибар, перли, опал, турмалин.

Сатурн преминава през Зодиака за около 29.5 години и стои в един зодиакален знак около 2,46 години.

Сатурн символизира граници, отговорност, задължения. Той е свързан с прецизност, благородство, етика, обноски, високи цели, кариера, големи постижения, всеотдайност, стабилност, добродетели, производителност, практичност, реалност, с чувството за дълг, дисциплина, отговорност, включително и за физическата и емоционална издръжливост по време на изпитания. Но Сатурн се свързва и с ограничения, тревожност, страх, депресия.

В Древногръцката митология Сатурн е владетелят на Златния век. Той се отнася към Първия процес, при който универсалната жизнена енергия се диференцира, ограничава и обособява като отделна жизнена клетка, като първоначалното себе. Този процес на диференциация е абсолютно необходимо условие за индивидуалното съществуване. Психологически Сатурн символизира онзи процес, който довежда до схващането „Аз съм“.

В римската митология Сатурн е бог на земеделието, на обществения ред. Пръстените на планетата отразяват идеята за ограниченията в човешкия живот.

Сатурн, първоначално наричан Кронос /Хронос/, Време, символизира и съдържа в себе си времето, което по своята същност е ограничение. Ние сме дошли на този свят в даден момент и ще си отидем от него в друг момент. Това е фаталността, която се изобразява графично с косата или сърпа, с който Сатурн е кастрирал баща си Уран, за да заеме неговия трон.

Домът, където е поставен Сатурн в рождената карта, е мястото на най-големи изпитания и предизвикателства за родения, а положението му по знак определя чувството ни за несъответствие, нашите страхове и колебания, пречките, които стоят на пътя ни, както и начина, по който ние се опитваме да ги преодолеем.

Сатурн ни дарява трезво съзнание, сериозен и задълбочен ум, способност за самоконтрол. Той събужда у нас интерес и влечение към окултното, към мистиката, „въоръжава“ ни със странни и необикновени дарби. Той носи в живота ни внезапни и бързи промени, независимо добри или лоши, които ни правят по-предпазливи, дори и резервирани, изпълнени с благоразумие. Благодарение на неговото влияние ние имаме възможност да калим волята си, да станем по-търпеливи, постоянни и стабилни, като в същото време се възхищаваме от тези качества, откривайки ги у другите хора.

Добродетелите на Сатурн са – чистота, истинност, искреност, здрав разум, търпение, пестеливост, лоялност, почит към традициите.

В медицината Сатурн отговаря за скелета, костите, ставите, кожата.

Ели Маринова

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Content is protected !!