Нептун, чувствителност, интуиция, илюзии

Символът на планетата е тризъбецът на бога на морето, водата и островите Нептун. Това е втората транс сатурнова планета. Метал – паладий, /платина/. Минерали – аметист, тюркоаз, аквамарин, опал, планински кристал, опалесциращ лунен камък.

Нептун е господар на Риби и Стрелец /заедно с Юпитер/, на XII и IX дом. Той обикаля зодиакалния кръг за 168 години и стои в един знак около 14 години. Планетата е открита по математически начин през 1845 г. от Джон Куч Адамс и Жан Урбен Левере, независимо един от друг, а през 1846 г. Йохан Готфрид Гале открива Нептун с телескоп.

Нептун се свързва с чувствителност, идеализъм и състрадание, но също така и с илюзия, объркване и измама. Той отговаря и за опиатите, лекарствата и упойките, влияе върху психиката и емоционалността на хората, предизвиква необикновени съновидения, засилва интуицията, дарява ясновидство, телепатия, емпатия, психометрия, тоест дава наклонност за възприемане и изживяване на психични феномени. Освен това Нептун ни обогатява с интерес към музиката и изкуството, защото той е по-високата октава на Венера – танц и песен, ритъм и колорит. Нептун развива чувствата и усещанията, прави ги дейни, но в някои случаи има опасност това да премине границите на нормалното. За това трябва да се научим да контролираме въображението и емоциите си, въпреки че волята не винаги е достатъчно силна. Хората, които са под силното влияние на Нептун, обикновено са бавни и колебливи при вземането на решения, те се страхуват от трудностите.

Нептун олицетворява вдъхновението, чувството за естетика, но и затрудненията, измамите, нарушаването на законите, подмолността, бягството, раздялата, пороците, алчността предателството. Лудостта и гения. Той има отношение към мистиката и предсказанията, към невидимото и божественото, към скритите недостатъци и зависимостите – алкохолизъм и наркомания.

Обратно на Уран, който предизвиква внезапни и брутални промени и обрати, Нептун действа лукаво и подмолно, провокира съмнения, объркване, неяснота на ситуацията или отношенията, заблуда, злоба и коварство.

В мунданната астрология Нептун ни дава информация за обикновените хора, за обществените движения, социалните служби и осигуровки; за социалните и социалистическите движения за бунтовете на масите. В политически план планетата Нептун е свързана с възхода на националистическите движения в цяла Европа – Германия, Италия, Унгария, Ирландия, и Сърбия, които търсят независимост за народите си, вдъхновени от една легенда. Също така Нептун е свързан с възхода на социализма и началото на социалната държава. Периодът на Нептун съвпада с утопичните идеали на комунизма.

Нептун управлява болници, затвори, психични институции.

В медицината Нептун се свързва с таламуса, с гръбначния стълб, с тежки или мистериозни заболявания с трудна диагностика, с неврози.

Ели Маринова

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Content is protected !!