Ретроградните планети.

Много хора, които се интересуват от астрология любителски, се вълнуват живо от ретроградността на планетите. Те следят зорко кога коя планета е ретроградна и за какъв период. Има дори хора, които изпадат в паника при ретрограден Меркурий или Венера например.

Когато една планета е ретроградна, тя изглежда сякаш се връща назад по зодиака. Всъщност това не е така, защото планетите неотклонно следват своите орбити. Явлението ретроградност се наблюдава само от Земята. То е само в нашите възприятия. За да илюстрирам явлението от гледна точка на Земята, ще дам пример с два влака, които се движат успоредно, но с различна скорост. На пътниците в по-бързо движещият се влак се струва, че другият влак върви назад.

В астрологията ретроградността на една планета символизира насочването на вътре, към индивида, а не навън на нейната енергия. Ако една планета е ретроградна, функцията, която тя представлява, не е активирана за съзнателно действие. Психичното съдържание, свързано с тази функция, вместо да се прояви направо в съзнанието и така да влияе директно на нашето поведение, се насочва първо към подсъзнанието. Това не означава непременно, че сме лишени от нейната енергия, напротив, това ни прави по-осъзнати и внимателни към тази енергия. Енергията на ретроградната планета се проявява по-бавно в нашия свят, защото човек е склонен да мисли по-задълбочено върху енергиите, които са въвлечени. Добре е да знаем дали в рождения ни хороскоп има ретроградна планета или планети.

Но тук трябва да отбележим и стационарността. Трябва да имаме предвид, че движението на планетите от директно към ретроградно и отново към директно движение не става изведнъж. Винаги има период от няколко дни, когато планетата като че ли стои на едно място и се чуди накъде да поеме. Тези дни също не са в тон с обичайната енергия на планетата.

Понякога седмиците, през които Меркурий например, е ретрограден се изнизват неусетно, без извънредни ситуации. Друг път той предизвиква такава поредица от закъснения, спънки и пречки, че няма как да не обърнете внимание на това. Това е така, защото Меркурий, както и всички планети, се движи по зодиакалния кръг. Ако периодът на ретрограден Меркурий попада в слънчевия ви знак, на асцендента ви, в знака на рождената ви Луна или на рождения Меркурий, няма как да не почувствате влиянието му, но тук е добре да се посъветвате с професионален астролог.

Ели Маринова

Споделяне

2 коментара за "Ретроградните планети."

  1. Здравейте Ели! От известно се интересувам от Астрология/Любител съм/.И искам да задам въпрос ,на който разчитам да ми отговорите .Та, астролозите казват, че всички планети(с изключение на Слънцето и Луната-те не са планети) минават фаза на ретроградност , директност, статичност,както и влиянието им върху нашето здраве, ежедневие и т.н. А нашата планета Земя? Тя също ли минава през тези фази? Никъде до сега не съм срещала някой астролог да е написал нещо по тази тема. Ще съм Ви благодарна да ми дадете някакъв отговор .Поздрави.

    1. Здравейте, Юлияна. Земята участва в събитията,защото всеки хороскоп е базиран освен да дата и час и и на точно определена точка от зумната повърхност. Фазите на Земята – това са сезоните и зодиакалните знаци, свързани с тях. Знакът на Земята се нарича lfcus fortuna, точка на щастието – равнораменен кръст, вписан в окръжност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Content is protected !!