Пеперуда

Обичаят Пеперуда няма точно фиксирана дата в календара. Той се изпълнява през пролетно-летните празници или при продължителна суша. В различните райони на страната пеперудата има различен вид. Най-често тя е сираче; родена първа или последна (изтърсак) в семейството. Задължително е да е девствена. На места ролята на момичето изпълнява кръглата дъска, с която жените мятат хляба в пещта или дървена кръстачка (дудул). Пеперудата най-често е гола или облечена в стара детска риза. В уречения ден момичетата се събират край реката и обвиват пеперудата с бъзови клонки, покриват главата й с червено було, върху което закрепват кокалче от безименен гроб и жива жаба.

Пеперударките също трябва да са „чисти”, без мензис и девствени. Те са боси и с разпуснати коси. Групата се предвожда от старица или вдовица. Като пеят песни за измолване на дъжд, пеперударките посещават всяки къща в селото. Стопанките ги посрещат, всяка с котле вода, което изсипва върху пеперудата, тя се тръска от водата и “лети”, а придружителките й пеят: „Пеперуда ходи, на Бога се моли: дай, Боже дъжд, да се роди ръж…”. Стопанката изнася ситото, пълно с брашно, поръсва с него пеперудата, „за да вали ситен дъждец”, а после го търкулва и, ако то се захлупи, вярват че ще завали и годината ще е плодовита. Накрая жената дарява момичетата с брашно, мас, яйца, боб и други продукти.

Обикаляйки из селото пеперударките се спират при всеки водоизточник, пръскат се с вода и пеят за дъжд. Така се връщат при реката, където събличат пеперудата, хвърлят зелената й премяна по течението, изкъпват и нея и себе си, и се връщат в село, където старите жени са приготвили обща трапеза със по-голяма част от събраните продукти. Това, което остане неупотребено, сирачето отнася в дома си. На много места в деня на пеперудата се обрича общоселски курбан и се прави молебен за дъжд.

Непосредствено след Пеперуда се изпълнява обичая Герман.

Ели Маринова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.