КОЗИРОГ 22 декември – 20 януари

През 2020 Слънцето влиза в знак Козирог на 22 декември в 08:04 бг вр.

Девиз: „Трудно е да победиш човек, който никога не се предава“. Кодова дума – амбиция.

Десети знак от Зодиака. Господар Сатурн. Елемент земя. Качество кардинален. Начало на есента. Женски отрицателен знак.

Цвят – индиго, кафяво и тъмнозелено; официално черно и морскосиньо, щастливо число – 8, щастлив ден – събота, минерали – оникс, лунен камък; яркочервен рубин, сапфир, малахит, тигрово око.

Видни личности: Бенджамин Франклин, Леонид Брежнев, Ричард Никсън, Жана д̕Арк, Исак Нютон, Мао Дзе Дун, Луи Пастьор, Стивън Хокинг, Христо Ботев, Пейо Яворов, Алеко Константинов, Никола Вапцаров, Гео Милев, Дамян Дамянов, Блага Димитрова, Дж. Р. Р. Толкин, Джек Лондон, Едгар Алън По, Молиер, Джек Лондон, Ръдиард Киплинг, Умберто Еко, Ричард Клайдерман, Найджъл Кенеди, Дейвид Бауи, Марлене Дитрих, Емил Димитров, Елвис Пресли, Христо Шопов, Орландо Блум, Мохамед Али.

Всички Козирози са продуктивни, отговорни, конкурентноспособни и зрели. През живота си често срещат сериозни трудности, но ги преодоляват с труд, дисциплина и упоритост. По този начин с възрастта те намират своето сигурно признание. Всички Козирози успяват да остареят красиво, като катедрали.

По правило Козирогът не е амбициозен в общоприетия смисъл на тази дума. Подобно на планинската коза, той върви напред и нагоре внимателно, целенасочено и планирано, докато най-сетне се изкачи на върха. Търпелив, прилежен и пестелив, Козирогът смело преодолява трудностите по пътя си. Може да се каже, че цялото общество зависи от Козирога, защото той умее да се абстрахира от себе си, да взема под внимание нуждите на другите, като прави реалистични стратегии, които отговарят на тези нужди.

Козирозите са хладни, резервирани, горди и дори авторитарни. Тъй като техният елемент е земята, а господарят на знака е Сатурн, планетата на ограниченията, дисциплината, спестовността и прагматичността, те успяват дори там, където другите се отказват. Но за съжаление тези им качества им пречат да се отпуснат и да се зарадват истински на живота. Все пак това не означава че чувствеността им е чужда. Те обичат вечното изкуство, привлечени са от истинската любов и от удоволствията на гастрономията. Търсят сигурност и стабилност и в заседателната зала, и в спалнята, осъзнават, че парите са това, което носи истинска стабилност и винаги се стремят да си осигурят финансова независимост. За общо удивление Козирозите често са възхитително романтични, те могат да се захласнат по един добре написан любовен роман, да четат в захлас любовна поезия. Но при тях фактите и реалността винаги ще надделяват над емоциите. Ако искате да си спечелите уважението на Козирога, не се обявявайте против условностите в живота. Той се старае винаги да спазва това, което е прието в обществото. Публичните скандали и примитивните страсти го смущават и объркват.

По принцип Козирогът не се натрапва, а инстинктивно се крие някъде по-назад в компанията, но хората винаги го забелязват. Те разбират, че Козирогът тежи солидно на мястото си. Всички Козирози имат сръчни ръце, а в гласа им ще доловите благост, която едновременно ласкае и убеждава. Докато веселите екстровертни личности пилеят енергията си за какво ли не, Козирогът няма да се отклони нито милиметър встрани. Представителите на тази зодия винаги имат за пример онези, които преди тях са извървели пътя до върха и са установили правилата на това изкачване. За тях авторитетът и традицията стоят над всичко. Много от по-импулсивните и енергични хора ги възприемат като сухи и ограничени, но в повечето случаи осъзнават, че Козирозите са достатъчно мъдри и благоразумни. Козирогът е свикнал да се справя със задълженията и трудностите и сравнително лесно преглъща неуспехите, но когато нещата наистина не вървят, той може се превърне в заинатил се козел. Тогава той става мрачен, песимистичен, студен и себичен и трудно може да му се угоди. Но рядко ще видите Козирог, който пуска клюки или си пъха носа в чужди работи. Той не е склонен да дава житейски съвети без да са го питали за това, но ако се обърнете с молба за помощ, не би се поколебал да ви подал ръка.

Партньорство. Хармонично с Дева, Телец, Козирог. Нехармонично с Овен, Везни и Рак.

В медицината Козирог отговаря за кости, стави, сухожилия, кожа.

Държави и градове под Козирог: Индия, Афганистан, Албания, България, Мексико; Мексико сити, Брюксел, Порт Саид.

Ели Маринова

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Content is protected !!