Орехът

Той е много специално дърво. За един добър орех трябва декар място, толкова е голяма короната му. Орех не бива да се сече, без предварителна подготовка. Народът оприличава ореха на Световното дърво, на път между този и онзи свят. Хората вярват, че през зимата слънцето е под корените на дървото и за това е студено, а през лятото огрява короната му и за това е топло.

На Черешова задушница жените дори допират ушите си до разстланата върху гробовете орехова шума, с надеждата да чуят гласовете на скъпите си покойници.

Поради връзката на ореха със света на мъртвите има строга забрана млад човек да сади орехово дърво, защото се вярва, че когато стволът на дървото стане дебел, колкото врата на човека, последният ще умре. Ако наистина се налага някой млад мъж да засади орех, той първо трябва да разтеле пояса си в кръг и в средата на този кръг да започне да копае дупката за засаждане.

Ореховата сянка се смята за много опасна, защото нощем под орех самодивите правят своята трапеза, а знайно е, че който стъпи на самодивска трапеза или на самодивско играло, той уградисва. Уградисва и непредпазливият човек, който се е осмелил да заспи през лятото под орехова сянка.

Плодовете на ореха, също като самото дърво имат двойнствена символика, защото се вярва, че когато има болест в къщата, чумата търкаля орехи на тавана, когато играе с детето си, а пък на Бъдни вечер трапеза без орехи не се прави. Тогава по ореховите ядки всеки гадае за здравето си. На сурвакари и коледари задължително се дават в дар орехи.

Ели Маринова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.