Огънят и огнището

Огън, земя, въздух и вода – това са четирите стихии, четирите елемента на Сътворението. Без тях животът ни е немислим, но когато се развихри някоя от тях, тя помита всичко по пътя си. За това хората още от най-древни времена са се опитвали да омилостивяват природните сили с различни ритуали и жертвоприношения. Водникът и огнището във всяка къща са били своего рода олтари.

Също като водата и огънят има всепречистваща сила. Използвани като ритуални средства – водата отмива и пречиства, огънят изгаря всичко от което искаме да се отървем. В миналото край огнището са се извършвали много от магическите ритуали – за приобщаване на нови членове на семейството, за предизвикване на плодородие, за предпазване от болести и магии. В мъжовата си къща булката най-напред се покланяла на огнището, където преди това сватовете са уговаряли годежа и сватбата.

Полазникът на Игнажден е сядал при огъня, разравял го и изричал своите благопожелания. Жертвената птица за повечето от празниците е била заколвана край огнището, а главата и краката й окачвали над него, за да пазят дома от болести и зли магии. При появата на епидемии пак край огнището стопаните слагали трапеза за да омилостивят болестта. На Бъдни вечер във всяка къща с тържествен ритуал внасяли бъдника и всяка негова частица е била свещена. От недогорялата дървесина стопаните изработвали части за ралото, а пепелта от него запазвали, за да я смесят по-късно със семето за посев. Имало е и ритуали, посветени на огъня, които се извършвали на открито – на свети Константин и Елена нестинарите влизали с боси крака в огнената жарава, на Поклади прескачали огъня, палели огън по високите места, за да подсетят Слънцето да се върне на земята, при хората.

Огънят в огнището никога не трябвало да загасва. Хората вярвали, че в която къща загаснел, тя била заплашена от запустяване. Но веднъж в годината, по време на Горещниците, на огнените празници в края на юни или в средата на юли, засипвали всички огнища в селото и остарелият огън в тях бил угасяван, защото се вярвало, че от небето ще падне нов, жив огън. Тогава чрез специален ритуал стопаните добивали новия огън. На много места нов огън се добивал не само по време на огнените празници, но и когато селото било заплашено от болести. Тогава през вълшебния огън минавали всички – мъже и жени, деца и старци. През него прекарвали и домашните животни за здраве.

Ели Маринова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.