Конят

Той още от древни времена е бил тотемно животно и за траки, и за прабългари, и за славяни. С помощта на кон шаманите на прабългарите осъществявали своите мистични пътешествия в отвъдния свят, а конската опашка служела за знаме на прабългарските воини-конници. Траките били прочути в целия античен свят със своите красиви и силни коне, за тях върховно божество бил Херосът – Великият Конник. Славяните смятали, че слънцето е момък, който язди на бял кон.
В българската народна традиция конят, освен символ на слънцето е и посредник между горния и долния свят. В една българска народна приказка се разказва за юнак, чийто кон го завел в долния свят, за да догони злата хала, в друга за това, как хвъркатият кон на Крали Марко го отнесъл до небето, откъдето той свалил на земята Магда самодива, а пък та излекувала неговия ранен побратим. В много приказки се разказва за това, как вълшебният кон проговаря с човешки глас на юнака и му помага в неговата борба със злите сили.
Нашият народ има разнообразни поверия, свързани с коня. Ако той рие с копито, гроб рие, ако тръгне с ляв крак, на зло ще е, ако някой срещне бял кон, ще се разболее, защото ”черна Чума, бял кон язди”.
Но конят не се бои от демони и зли сили. Те не могат да му напакостят и за това той се оставя да го яздят. Хората вярват че караконджулът (кара-кончото) е полу-човек, полу-кон или пък е конник, носещ бодлив дарак на гърба си. Има и такова поверие – ако косъм от опашката на коня престои във вода 40 дни, се превръща в змей. В Източните Родопи има друго поверие. Там хората смятат, че стопанинът на селското землище е потаен конник с висок калпак, който като язди, дрънка с вериги.
В чест на коня навсякъде из страната хората празнуват Тодоровден, а на Бъдни вечер стопанките месят специални обредни хлябове, които даряват на конярите за здравето на конете.
Има и един любопитен факт, свързан с конете – през средновековието, когато в Европа върлувала чумата, нито един коняр не се разболял от нея.
Ели Маринова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.