Суеверията

Днес ние наричаме поверия или суеверия някои предзнаменования, които са дошли при нас от дълбока древност. В древността правилното тълкуване на знаменията, дошли от боговете, било разрешено само на малцина предсказатели и гадатели. Но някои от техните знания постепенно станали обществено достояние и влезли във фолклора. Други суеверия се разраснали и били преекспонирани. Например повечето от страховете ни, свързани с петък, 13-ти е базирано на различни, несвързани заедно явления. И така върху едни страхове започнал да се трупа слой след слой. При гореспоменатото явление се наблюдават две части – петък и 13-ти, които с времето се обединили и като прибавим и черната котка, картинката става наистина интересна. Петък, 13 е свързан най-вече с Тамплиерите и Филип ІV Хубави, за числото 13 може да се пише много, а черната котка, сподвижница на вещиците може би произлиза от египетската богиня-котка Бастет.

Табуто да се минава под стълба, лост или стълб с подпора носи нещастие, също е много древно. Според легендите египетския бог Озирис и персийския Митра се качвали на небето по стълба. За това се смятало за много нередно, ако някой минел под стълба, божествена или обикновена.

Поверията за солта също имат „божествен“ характер. Както и хората, така и за боговете тя е била много ценна. Спомнете си поговорката, че можеш да кажеш, че познаваш някого едва, след като сте изяли заедно една буца сол. В далечното минало посипвали със сол главите на жертвените животни, използвали я по време на ритуали, при подписване на договори, при тържествени случаи от всякакъв характер. Било много лош знак, да се разсипе сол, тъй като това се означавало нарушение на верността към боговете. В материален план разсипването на сол си е чисто разсипничество, защото в древността солта е била рядка и скъпа стока.

Всички ние сме суеверни, независимо дали си го признаваме или не. Думата „суеверие” идва от славянската дума „всуе”, което означава „напразно”. Има всякакви суеверия – за пари, за здраве, за сватба и булка, за бременност и бебета, за бенки, брада и коса, животни и прочие и прочие. Да чукнеш на дърво, когато се хвалиш с нещо, за да не те чуе дяволът; да се върнеш от пътя си, ако черна котка /или заек в миналото/ ти пресече пътя; ако те засърби лявата ръка ще получиш пари; ако видиш паяк сутринта е на лошо, но ако е след обяд е на добро…. В крайна сметка не е важно самото поверие или суеверие, важно е как го приемаме ние, защото по света има много явления които хора от други страни или с друга вяра приемат на сериозно и за които ние не знаем нищо. Важно е в какво вярваме ние и как приемаме даденото явление. Ако го приемаме на сериозно, то ще се случи и ще се случи така, както сме научени да му вярваме. Ако махнем с ръка и си кажем – това са пълни глупости, поверието губи своята сила. Но ние трябва напълно да сме убедени в своето неверие.

Много често различните суеверия се тълкуват противоположно от хората. Например за бенките – много хора смятат за щастлив знак да имат бенка тук или там по лицето или по тялото си, други смятат всяка една бенка за печат на дявола. Това е така, защото друидите, келтските жреци избирали за човешките си жертвоприношения юноши и девойки без никакви бенки, без порок или белег по лицето и тялото. Гърците напротив, смятали, че рождените белези са добър знак, така че преди векове създали цял ред правила за тълкуване на бенките. През средновековието, човек, който имал бенки бил заплашен от изгаряне на клада, защото инквизицията смятала, че бенките и другите белези по лицето или тялото са дяволски знаци. По време на Ренесанса, като реакция на тъмните векове, бенките биват издигнати в култ. Ако нямали, и жените и мъжете си слагали изкуствени бенки на стратегически места, за за привличат погледите, и както се случва често с това се прекалявало и хората се превръщали в придатъци на изкуствените си бенки. И днес се смята, че ако имаш бенка в ъгълчето на горната устна, ще имаш много успешна кариера.

Близнаците и поверията, свързани с тях също идват от древните митологии. Римляните и египтяните вярвали, че близнаците са добра поличба, защото в пантеоните и на двете култури има богове близнаци – Ромул и Рем, Озирис и Сет. Много хора вярват, че да ти се родят близнаци е голям късмет, други пък се страхуват от това и в миналото са убивали едното от децата.

Много от поверията идват от наблюденията на предците ни за времето, за сезоните или пък от ежедневието, от бита на хората – ако през лятото мухите хапят, ще вали, ако видиш цъфнало плодно дръвче през есента, зимата ще е много сурова; ако убиеш калинка или разровиш мравуняк, на другия ден ще завали дъжд; ако те полази калинка, ще срещнеш любовта; ако солта в захлупа е влажна, ще вали, ако разсипеш сол, ще те сполети нещастие; ако намериш четирилистна детелина, ще имаш голямо щастие и късмет и т.н.

Много от поверията идват и от дивите и домашните животни и свързаните с тях страхове или надежди за просперитет. Ако намериш конска подкова /виж статията “Подковата като символ”/те чака благоденствие и късмет, но ако мишка мине под разкрача ти те заплашва немотия. Нещо лошо ще те сполети, ако чуеш бухал три пъти. Там, където щъркелите направят гнездо, не падат гръм и градушка и прочие и прочие.

Дори в днешно време се създават суеверия – ако от масата падне вилица или лъжица – ще дойде жена, ако падне нож – ще дойде мъж; ако домакинята се обърка и сложи една порция повече на масата, ще посрещне скъп гост от далеч; ще бъдеш щастлив, ако срещнеш коминочистач на улицата. Ако черна котка ти мине път, зло те чака, но ако котка върви по петите ти ще получиш пари. Нещо хубаво ще ти се случи, ако непознато куче те изпроводи до дома ти.

В миналото, във връзка със суеверията дори имало издания на съновник и трепетник. За съновника е ясно, там се обясняват символите на сънищата, но трепетникът е друго нещо. Той давал указания за тълкуване на това, което смятаме за странно и необичайно. Например, ако ти трепка десният клепач, ще имаш неприятности от мъж, ако те сърби носа е на бой и разправия, независимо с кого, мъж или жена.

Тук давам кратък опис на трепетника, но моля, не го вземайте твърде на сериозно! 

Ще бъдеш щастлив:

Ако те сърби лявата ръка – ще имаш неочакван успех, при теб ще дойдат пари.
Ако намериш подкова, гвоздей, карфица, молив или игла на улицата.
Видиш прилепи, летящи в сумрака.
Птица – врабче, гълъб, червеношийка или бяла пеперуда долети в дома ти.
Ако намериш детелина с четири листа.
Ако подстрижеш косата си по време на буря.
Ако намериш фуркет и да го окачиш на кука или резе.
Ако видиш кола, натоварена със слама.
Ако погледнеш младата луна през дясното си рамо.
Ако държиш в джоба си раковина /ако някой ти подари раковина, значи те обича/.
Ако носиш лапичка от заек.“Ако ходиш по улицата в дъжда.“
Ако спиш на неизгладени чаршафи.
Клонка от бяла хвойна.
Да те полази калинка.
Ако чуждо куче да те изпрати до дома ти.
Ако облечеш роклята си наопаки.
Ако потъркаш две подкови една в друга.
Ако се хванат два плъха в един капан.
Ако кихнеш три пъти преди закуска.
Ако срещнеш коминочистач.

На нещастие е, ако…

Ако ти трепне лявото око – ще те ядоса жена.
Ако дадеш или вземеш метла на заем или пък.
Ако кърпиш дрехата си без да я съблечеш.
Ако видиш паяк на отворена врата ще преживееш финансова загуба.
Изхвърляш пепелта по тъмно.
Прилеп, попаднал в къщата.
Ако оставиш шапката или връхната си дреха на леглото.
Трикратно викане на сова.
Ако носиш опал, ако не си роден през октомври.
Ако пееш преди закуска.
Ако подариш сватбените си подаръци на някой друг.
Ако внесеш вкъщи яйца по тъмно.
Ако изрежеш ноктите си в петък.
Ако изгубиш ръкавица.
Ако занесеш вкъщи бял люляк или цвят от глог.
Ако погледнеш младата луна през лявото си рамо.
Да изнесеш от къщи нещо в първия ден на Новата година.
Ако убиеш чайка.
Ако пее петел нощно време.
Ако шиеш дрехата върху себе си.
Ако оставиш обувките си на масата или на стола.
Ако изгубиш чадъра си.
Ако видиш сова през деня.
Ако държиш домашните си чехли на лавица по-висока от твоя ръст.
Ако оставиш чадъра си на масата.
Да видиш цветове и плодове на една и съща клонка /с изключение на портокалово
Дърво/.
Ако срещнеш по пътя си заек.
Теменужки, които цъфтят в необичаен за тях сезон.
Ако срещнеш свиня веднага след венчилото си.
Ако срещнеш гробар.
Ако закопчаеш копчето си в грешен илик.
Ако отвориш чадъра си в помещение.
Ако обуеш първо лявата, а после – дясната обувка.
Ако седиш на масата и да не опираш и двата си крака на пода.
Ако убиеш щурец.
Паднала картина.
Ако счупиш чаша при произнасяне на тост.
Ако облечеш роклята или ризата си наопаки.
Пръстен, счупен на пръста.
Три пеперуди заедно.
Ако оставиш коледните украшения след Богоявление.
Ако свириш с уста в помещение е на бедност.

Ели Маринова

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Content is protected !!