Мара Лишанка на Светла сряда

Народът ни е смятал, че не само момите са били заплашени от това, да бъдат отвлечени от змей, имало е опасност и  хубавите момци да бъдат похитени от някое от вълшебните същества, обитаващи нашата народна митология – Змеица Златокрилица или пък самодива. За това, на Светла сряда след Великден, се играе обредната игра Мара Лишанка. Освен това обредът има и цел да осигури  напоителен дъжд и богата реколта, да предпази посевите от градушка, болести и бродници.

Играта протича по следния начин – в целокупна къща, където няма починало дете се събират момите и правят нагиздена като замомяла се мома или булка кукла от три чехъла на три моми или три млади невести.  След като е готова куклата, тя е поверена в ръцете на лазарувала мома с живи родители и  моминската група отива на мегдана. Там протича обредната игра, съпроводена от хороводни песни и припевки, близки до тези на ладуването.

С обредни песни момите отиват на мегдана, разделят в две редици, хванати за ръце. Момите от двете редици започват песен-диалог с девойката, която държи куклата, наречена Мара Лишанка:

„Маро и Лишанко,

Говедар те люби.

Ще дойдеш ли да го вземеш?

Скоро ли ще дойдеш?“

А Мара Лишанка им отговаря:

„Ще дойда.“

Така диалогът продължава, като момите си подават куклата по ред. След това моми и ергени, пък и въъзрастни, обикалят нивите, а накрая отиват до реката, пускат куклата във водата, а момците се хвърлят да я спасяват.

Често съм се питала защо куклата се нарича Мара Лишанка, а не Змеица Златокрилица. От една страна названието Мара идва от името на демоничния дух Мора, беда, а Лишанка – от славянската дума „лих“, лош дух. В приказките Лихо е висока, грозна и кривогледа жена, която носи само беди, нещастия и смърт.

Сряда е смятана по-скоро за лош ден. На този ден се пости и се спазва полово табу. Жените не мият косите си, а мъжете не се бръснат. Забранена е всяка женска домакинска работа, „за да не изгорят децата и къщата”. Смята се, че роденото на този ден дете ще е нещастно. Според някои най-лоша е разполовената сряда (25-я ден след Великден). Хората вярват, че който се разболее през разполовената сряда, го очаква смърт. За много опасни се смятат сряда на Сирната и на Тодоровата седмица. Но Светла сряда е изключение от това правило.

Ели Маринова

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Content is protected !!