Мара Лишанка на Светла сряда

Народът ни е смятал, че не само момите са били заплашени от това, да бъдат отвлечени от змей, имало е опасност и  хубавите момци да бъдат похитени от някое от вълшебните същества, обитаващи нашата народна митология – Змеица Златокрилица или пък самодива. За това, на Светла сряда след Великден, се играе обредната игра Мара Лишанка. Освен това обредът има и цел да осигури  напоителен дъжд и богата реколта, да предпази посевите от градушка, болести и бродници.

Играта протича по следния начин – в целокупна къща, където няма починало дете се събират момите и правят нагиздена като замомяла се мома или булка кукла от три чехъла на три моми или три млади невести.  След като е готова куклата, тя е поверена в ръцете на лазарувала мома с живи родители и  моминската група отива на мегдана. Там протича обредната игра, съпроводена от хороводни песни и припевки, близки до тези на ладуването.

С обредни песни момите отиват на мегдана, разделят в две редици, хванати за ръце. Момите от двете редици започват песен-диалог с девойката, която държи куклата, наречена Мара Лишанка:

„Маро и Лишанко,

Говедар те люби.

Ще дойдеш ли да го вземеш?

Скоро ли ще дойдеш?“

А Мара Лишанка им отговаря:

„Ще дойда.“

Така диалогът продължава, като момите си подават куклата по ред. След това моми и ергени, пък и въъзрастни, обикалят нивите, а накрая отиват до реката, пускат куклата във водата, а момците се хвърлят да я спасяват.

Често съм се питала защо куклата се нарича Мара Лишанка, а не Змеица Златокрилица. От една страна названието Мара идва от името на демоничния дух Мора, беда, а Лишанка – от славянската дума „лих“, лош дух. В приказките Лихо е висока, грозна и кривогледа жена, която носи само беди, нещастия и смърт.

Сряда е смятана по-скоро за лош ден. На този ден се пости и се спазва полово табу. Жените не мият косите си, а мъжете не се бръснат. Забранена е всяка женска домакинска работа, „за да не изгорят децата и къщата”. Смята се, че роденото на този ден дете ще е нещастно. Според някои най-лоша е разполовената сряда (25-я ден след Великден). Хората вярват, че който се разболее през разполовената сряда, го очаква смърт. За много опасни се смятат сряда на Сирната и на Тодоровата седмица. Но Светла сряда е изключение от това правило.

Ели Маринова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.