Еньова буля

Народът поставя свети Иван Летни в редицата на светците-градушкари. За предпазване от градушка на този ден не се работи никаква работа – нито вкъщи, нито на полето.

На този ден се изпълнява моминския обичай Еньова буля с цел предпазване от градушки и за предизвикване на напоителен дъжд. За извършването на ритуала предварително  се избира малко момиче от три до пет годишно. То трябва да отговаря на определени изисквания: да е сираче, изтърсак или пък дете на живи родители с първо венчило. Момите обличат детето с булчинска премяна в целокупна къща (където съпрузите са в първи брак, със здрави и живи деца). Обичаят се състои от две части: обикаляне на селското землище в кръг и напяване на китки. Еньовата буля е боса и момите я носят на ръце, като внимават да не стъпи на земята. Ако това се наложи, предварително настилат земята със свежи зелени листа. При обиколката на селището момите задължително спират при чешма и слагат момиченцето да седне в скута на бременна жена, за да е плодородна годината. Този ритуал  се извършва и като предпазна мярка срещу магическо обиране на реколтата от нивите. Вторият момент в обичая е напяването на китки, тоест – ладуването.

Когато завършат обхождането, момите се връщат в целокупната къща при оставения предната вечер котел с мълчаната вода. Еньовата буля вади китките една по една, а момите пеят кратки песни-припевки по които гадаят за венчило, здраве и благоденствие.

Ели Маринова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.