РУНИТЕ

Футарк, руническата азбука е система, застинала във времето, също като латинския и древногръцкия езици, като египетските йероглифи и космогонията на маите.

Някога руните са се използвали не само за ритуални гадания, но и за създаване на поезия, за съставяне на официални договори, за записване на героични епоси. Днес ние се обръщаме към тях само за гадания. Като писменост, руните най-често били гравирани върху камък или дърво и поради тази причина съвременните руни, използвани като оракул, също се изработват най-често от плоски камъчета или от дървени плочки.

Всяка гадателска система си има своя вълшебна история. Например гадателската система на И-Дзин е била предадена на император Фу Си от небето, което е смятано от китайците за върховно божество. Небето само наблюдава света на хората, но никога не се намесва в техните дела. Изключение правят само осемте триграми, предадени на Фу Си, от които се извеждат 64-те хексаграми на И-Дзин. А руните са предадени на хората от скандинавския бог Один, който пък ги изнамерил с помощта на от един от по-старите скандинавски богове – леденият великан Мимир.

Легендата разказва, че Один винаги изразявал мислите и заповедите си в поетична форма. Той, заедно с братята си Вили и Ве, създал Асгард във Валхала, а после населил земята с хора, създадени от дървета. Мъжът бил сътворен от ясен, а жената – от елха.

Във Валхала Один господствал не само над пантеона от скандинавски богове, но и над армия деви-войни, наричани валкирии, и над духовете на загиналите в битки скандинавски герои. Като бог на нойната, Один бил придружаван освен от валкириите и от два огромни вълка, а като бог на мъдростта – от гарваните Мисъл и Памет, които денем летели над земята на смъртните, а вечер разказвали на господаря си какво става при хората. Той винаги носел със себе си своето непобедимо вълшебно копие, изписано с руни и договори.

Один можел да се преобразява в какъвто си поиска вид и използвал това, за да се движи необезпокояван сред хората, за да може да разбира техните желания, нужди и стремежи. Той обичал мъдростта и познанието и правел всичко възможно за да трупа мъдрост. Така веднъж, наранен от собственото си копие, той висял девет дни на Световното дърво Игдразил, молейки ледения великан Мимир, повелителя на мъдростта, да му позволи да пие от водите на вълшебния извор на познанието. Мимир се съгласил, но едва след като в замяна получил едното око на Один. Така Один изгубил едното си око, но се сдобил с безценния дар на мъдростта. Той сътворил руните, за да може да записва с тях познанието и с тяхна помощ и да гадае бъдещето.

Хората също получили достъп до системата на руните и техните жреци я използвали главно за ритуални гадания и предсказания. Всеки жрец използвал единствено руни, които сам бил изработил, строго спазвайки определени ритуали. Руните обикновено се изписвали на дървени плочки или на плоски речни камъчета, а понякога и на плочки от кост. Те били пазени в специални торбички и се изваждали само при специални случаи. Тогава на Один принасяли като жертва медовина или бира.

Когато един съвременен човек реши да се занимава сериозно с гадания с руни, той трябва да се съобрази с няколко изисквания. На първо място – да потърси и да намери необходимите източници, които да го насочат по избрания от него път, тоест да се запознае със системата изцяло. Също така ще е много полезно да прочете и да разучи Скандинавската митология. За да работят плочките с изобразените на тях символи, трябва да са изработени собственоръчно, с пълна концентрация и себеотдаване и, когато се гадае с тях, това действие трябва да е сериозно и отговорно, да е съпроводено с уважение и почит към древната система от символи, а не несериозно или на шега, за забавление.

Гаданията с руни са два вида – теглят се една или три плочки. Първият начин, с една плочка е по-директен. Той показва настоящата ситуация и дава път за нейното решение. Вторият начин, с 3 плочки показва миналото, настоящето и бъдещето и за тълкуванието е необходим повече опит. Всяка руна има свое име и графичен символ. По време на гаданието винаги се взема предвид положението на плочката – дали символът се е паднал в правилно или в обърнато положение. Броят на знаците в тази система е 24 плюс една празна руна, руната на Один. Преди гаданието е добре да се съсредоточите и да изречете кратка молитва.

Списък на руните с техните значения и изображения:

 

-1. MANNAZ, ЧОВЕК. Руната на “АЗ”-а. Началната точка е „азът“. Само яснотата и желанието да се промените ще бъдат ефективни. Оракулът съветва – останете скромни. Бъдете отстъпчиви, съсредоточени и умерени. Никакви излишества.

Преобърната руна. Трябва да бъдете честни пред самите себе си. Не мислете за околните, съсредоточете се в своите мисли, в своя свят. Ще видите, че външният „враг“ не е нищо повече от това, което до този момент не сте могли или не сте искали да осъзнаете като ваша собствена нагласа. Преодолейте инерцията на старите и закостенели навици.

-2. GEBO, ДАР. Руната на единството, любовта и партньорството. Обединението, работата в екип са единствено важни. Но истинско партньорство може да има само между личности, които не губят своята индивидуалност дори и в единството и в обединението. Нека между вас танцува небесният вятър. Тази руна няма обърната позиция, защото обозначава дара на свободата от който произтичат всички останали дарове.

-3. ANSUZ, УСТА. Руната на силата и енергията. Посланик. Ключовата дума тук е получаването: на послания, знаци, подаръци. Дори и предупреждението, дошло навреме може да се разглежда като дар. Старайте се да бъдете много внимателни и деликатни по време на срещи, визити или случайни сблъсъци. Особено с онези, които притежават по-голяма мъдрост, повече опит от вашите. Това е знак за ново чувство за семейно единство.

Преобърната руна. Чувствате, как нещо ви пречи да приемете това, което ви се предлага. Усещането за напразни усилия, за излишно изразходване, за безплодно пътуване може да ви доведе до униние. Но това, което става, напълно отговаря на ситуацията. Ако кладенецът е замърсен, време е да бъде почистен.

-4. OTHILIA, НАСЛЕДСТВО. Разделение. Руната на отстъпването. Това е времето на разделящите се пътища. Старата дреха трябва да бъде изхвърлена, изживелите себе си стари отношения – прекратени. Необходимото действие е отстъплението, но трябва да знаете кога и как да отстъпите и да имате волята да го направите. Тази руна е свързана и със собствеността, това е знакът на придобиването и печалбата. Но „печалбата“ може да се окаже и нещо, с което трябва да се разделите. Обърнете внимание на семейството си и на своите близки. Търсете опора в любовта на близките си.

Преобърната руна. Сега не е време да се обвързвате със стари условности и авторитети. Доверете се на интуицията и действайте в съответствие със Светлината, озаряваща живота ви. Не ви е нужна твърдост. Когато се появи този знак, помнете – дори когато не правите нищо, всичко се оказва направено. Но сега е време да се заемете със семейните проблеми, да проявите гъвкавост, да направите компромис, ако от това зависи семейното разбирателство.

-5. URUZ, ЗУБЪР. Руната на силата. Сила, мъжественост, женственост. Това е знакът за завършване на старите начинания и за започване на новите. Това, което става сега, може да ви накара да преминете през смъртта вътре в себе си. Тоест знакът е трансформиращ. Всички се надяваме, стъпили върху стария си опит, че новият период ще е по-хубав от стария. Подгответе се за нова възможност, която външно може да изглежда като загуба, но в крайна сметка може да е триумф. Търсете в пепелта на стария и догорял огън възможността за ново възраждане, за нова перспектива. Символът дава възможност да въплътите в живота си вашите планове. Ситуацията съдържа огромен потенциал за бъдещето.

Преобърната руна. За някои този знак може да е сигнал за тревога, но незначителните неудачи и разочарования са просто намек, че трябва да направят анализ и равносметка на отношението към самите себе си. За други, по-чувствителни и лесно раними, знакът може да е предупреждение за сериозни сътресения. Не се отбивайте от пътя в тъмнината. Когато се окажете в дълбокото, тогава ще сте принудени да се научите да плувате и да се гмуркате. Начинанията може да се окажат неуспешни поради липса на сили и опит и не достатъчна подготовка. Пречките са по-скоро вътре, в самите вас.

-6. PERTH, ТАЙНА. Руната на магията. Посвещение. Нещо скрито. Тази руна се съотнася към Небето, към Непознаваемото и е свързана с феникса, мистичната птица, която се възражда от собствената си пепел. Пътищата на този знак са тайни и скрити. Това е руната на търсенето. Тя е свързана с фундамента на вашата съдба. Залогът е обновление на Духа. Необходимо е внимателно проучване на настоящата ситуация. Щастието не може да бъде постигнато с настоящите ви способности да мислите и да действате.

Преобърната руна. Съветът е: не очаквайте твърде много и то не по обичайните начини, защото старото се приближава към своя край. Не можете да вършите всичко по старому, това ще ви накара да страдате. Не се фокусирайте в желания краен резултат, не разчитайте на спомените от минали постижения, защото сега ситуацията е различна. Осъзнайте истинското настояще – тук и сега.

-7. NAUTHIZ, НУЖДА. Необходимост, болка. Това е сложна руна. Възможно е да бъдете принудени да се съобразявате с твърди условия и правила, които никак не ви допадат. Тук са необходими сдържаност и самоконтрол. Пред вас са се появили нови пречки, което ще ви принуди да ревизирате плановете си. Тук се изисква пречистване, което обаче винаги е съпроводено с болка. Сдържайте гнева и разочарованието си, поддържайте твърда вяра в себе си и в своите сили. Бъдете търпеливи, приемете това, което се случва със смирение. Възможно е причината за трудностите да е вашата неувереност в собствените сили.

-8. INGUZ, ПЛОДОРОДИЕ. Руната на плодородието и завършването. Нови начинания на базата на завършените до сега. Но тук е най-важно успешното завършване на това, което сте работили до сега, за да затвърдите опита и позициите си. Настъпил е този момент, когато лесно и просто се разрешават отдавнашни трудни проблеми, като за това не са необходими кой знае какви усилия. Знакът символизира изход от състоянието на какавида.

-9. EIHWAZ, БОР. Руната на помощта и защитата. Възможно е да решили, че пред вас стоят препятствия, но задържането може да се окаже благоприятно за вас. Не бързайте, бъдете търпеливи, настойчиви и предвидливи необходимо. Ще се справите с трудностите и пречките, но е да вземете мъдро и правилно решение, да преразгледате търпеливо плановете си. Тогава дейността ви няма да изисква сериозни усилия, защото ще е сте подкрепена от силите на Вселената.

-10. ALGIZ, ЛОС, Руната на защитата, блатна трева или тръстика. Вие сте защитени и тревогите ви са напразни. Но тук е много важен самоконтролът, необходимо е да контролирате емоциите си, положителни или отрицателни, за да не нарушите равновесието. За този знак са характерни нови възможности или нови предизвикателства, които може да бъдат съпътствани от злоупотреби и неблагоприятни въздействия. Тази руна служи като огледало на Воина на духа – на този, който е въвлечен в битка със самия себе си. Защитеността на воина прилича на предупредителния шепот на блатната трева или на извитите рога на лоса. И едното и другото помагат да се поддържа свободно пространството наоколо. Помнете – своевременното действие и правилното поведение са единствените ви начини да се защитите.

Преобърната руна. Погрижете се за здравето си. Бъдете много внимателни с връзките, които създавате. Не увеличавайте бремето и трудностите на хората, на които разчитате. Ако решите да започнете връзка с някого, за когото подозирате, че иска да ви използва, поемете собствената си отговорност за случващото се.

-11. FEHU, ИМОТ. Владеене, хранене, добитък. Руната на собствеността. Това е руната на реализацията, на удовлетвореното честолюбие, на получената награда, на щастливата любов. Добре е да прецените внимателно дали вашето благоденствие се крие в богатството и собствеността или във владеенето на самия себе си, във силната ви воля. Другото значение на тази руна е свързано със съхранението на вече постигнатото. Наслаждавайте се на своето благополучие и не забравяйте да го споделите с околните си.

Преобърната руна. в живота ви може да настъпи криза. Възможно е да претърпите някаква загуба на собственост, от незначителна до много сериозна. Дори ако това ви се размине, не се отдавайте на съмнителна радост, не се отпускайте в безсмислено веселие. Съмнителните ситуации са чести и идват в много форми на превъплъщение.

-12. WONJO, СВЕТЛИНА. Руната на радостта. Трудният период е завършил и вие сте дошли на себе си. Направени са необходимите промени и сега можете да пожънете техните плодове, независимо дали те се отнасят до материална печалба или емоционален живот. Но появилата се нова яснота може да изисква от вас да се откажете от новите си планове, амбиции и цели. Дайте си почивка.

Преобърната руна. Наближава криза, труден етап от живота. Това може да е криза на отношенията с близките, с любимия човек или в материален план. Помнете, че това което се случва не е трагедия, а изпитание на ценностите. Необходими са осмисляне на грешките, на осъзнаване на ситуацията, защото светлината и сянката са преплетени.

-13. JERA, ГОДИНА. Руната на финала. Това е руната на благоприятния изход от всяко затруднение, криза или проблем. Тази руна ви гарантира добро разположение на духа. Но не бива да очаквате твърде бързи резултати, защото ключовата дума тук е „една година“, символизираща пълния цикъл от оранта, до прибирането на реколтата. Сега сте посели семената, които трябва да отгледате грижливо за да получите награда за положените усилия.

-14. KANO, ФАКЛА. Разкритие, огън. Руната на пламъка. Това е руната на разкритието, на светлината, която пропъжда тъмнината част от вашия живот. Проумейте, че макар от една страна да сте ограничени и зависими, от друга страна се явявате като център, от който се излъчват благоприятстващите сили на Вселената. Ще имате възможност да проявите активност в ситуация, която ви засяга пряко. Шанс за зараждане на любов и страст.

Преобърната руна. Очаквайте неприятности. Те могат да бъдат както в отношенията, така и в реализацията. Отхвърлете миналото и старите зависимости, приемете, че е необходимо известно време да живеете в самота, да се справяте сами. Приемете, че това което е изживяло своето време трябва да си отиде от живота ви и го пуснете.

-15. TEIWAZ, ТОР. Енергията ва воина. Руната на битката. Това е руната на Воина на духа. Неговата битка винаги е със собственото „Аз“. Придобиване на воля чрез действие, без да се интересувате от резултата. Позволете на Волята на Небето да протече през вас. Не пречене на собствения си Път. Когато се появи този знак, става дума за каляване и формиране на характера. Ако имате романтична връзка, то тя е своевременна и благословена. Ако става дума за работа, идея или начин на поведение, руната препоръчва настойчивост, макар понякога да е необходима настойчивост точно в търпението. Важна е не победата, а честта и достойнството.

Преобърната руна. Опасността се състои в необмислено или несвоевременно действие. Необходимо е да промените мотивацията на постъпките си и да приемете с достойнство поражението, чиято причина е във вашите не добре обмислените и прибързани думи и действия. Когато въпросът е за любов – ако връзката е кратка, не тъгувайте, знайте че така е трябвало да бъде. Тук се повдигат въпросите на вярата и доверието. Запитайте се дали сте се заели с покоряването на самите себе си или се опитвате да подчините другиго, дали ви интересуват резултатите или самата задача. Ще намерите отговорите дълбоко в себе си, а не в съветите отвън. А когато се съветвате с руните, вие се съветвате със своето „Аз“.

-16. BERKANA, БРЕЗА. Руната на растежа. Този знак показва плодородие и растеж – символично или реално. Той може да се отнася както към семейните или всекидневните проблеми, така и към самовглъбяването. Тази руна води до разцвет и съзряване. Изисква се осъзнато и предпазливо, но дълбоко проникване в нещата. Тъмните ъгли трябва да бъдат съвестно и грижливо почистени. Необходимо е да почувствате това което се случва, да проявите нежност и грижа към проблема за който става въпрос. Възможно е да ви е необходима помощ отвън.

Преобърната руна. Събитията или по-вероятно вашият характер ви пречи за благоприятното развитие на настоящата ситуация. Възможно е да изпаднете в униние поради невъзможността си да действате правилно. Тук се изискват усърдие, търпение и старание. Преразгледайте случилото се, преценете своята роля в него. Проникнете в дълбочина докато откриете всички пречки.

-17. EHWAZ, КОН. Руната на движението и прогреса. Това е знакът на прохождането, на прехода и движението. Нови места, нов подход, нов живот. За тази руна са характерни постепенното развитие, устойчивият прогрес, бавният растеж чрез безброй премествания и промени. Тук може да става дума за взаимоотношения, работа, идеи. Движите се в правилна посока. Важно е да спазвате ритъма и да не се отбивате от целта.

Преобърната руна. Движението ви напред се е натъкнало на препятствие. Проблемът не е в изпуснатия шанс. Проблемът е в това, че трябва да разберем и да приемем – не всички възможности са открити за нас, не всички цели са постижими. Руната предупреждава, че целта няма да бъде постигната, но с времето ще разберете, че тя не е била важна за вас.

-18. LAGUZ, ВОДА. Водещо начало. Руната на интуицията. Тази руна съответства на необходимостта да се потопите в реката на живота. Тя отговаря на стремежа към комфорт и удовлетворяване на емоционалните потребности. Ако се доверите на интуицията си, ако се оставите са на течението на събитията, ще видите, че успехът е постижим. Тази руна, ако е намерила отклик във вашия вътрешен „Аз“, може да обозначи това, което алхимиците наричат „conjuctio“ – свещен брак.

Преобърната руна. Опасност от пренапрягане, от прекомерно усилие. Възможно е да се опитвате да надхвърлите своите възможности, да надценявате силата си. Или пък е възможно да сте престанали да вярвате в живота, да се чувствате преуморени и обезверени. Дайте си почивка.


-19. HAGAL
AZ, ГРАД. Руната на разрушаването. Енергията на стихиите. Естествени разрушителни сили. Това е руната на стихийното разрушение. Събитията са извън вашия контрол. Целта няма да бъде постигната, плановете няма да бъдат реализирани. Настанало е време да промените отношението си към това, което ви заобикаля и отново да встъпите в битка за своето бъдеще.

-20. RAIDO, ПЪТЯТ. Връзка. Обединение. Пътешествие. Това е руната на връзката, на хармонията на нещо, в което има две страни, два елемента. Предстои ви пътешествие. Пътят ще бъде успешен. Доверете се на процеса и на промяната, които стават във вас и с вас.

 

Преобърната руна. Пътят ще бъде неуспешен. Има опасност от непредвидени и непредотвратими обстоятелства. Има опасност от разрив.

 

-21. THURISAZ, ВРАТА. Място за бездействие. Това е руната на бездействието. За това не бива да се приближавате към вратата и да преминавате през нея. Отдайте се на размисъл. Представете си, че вратата се намира на върха на планина. Целият ви живот е останал долу. Преди да тръгнете напред, спрете и си припомнете миналото – загубите и победите, радостта и тъгата – всичко, което ви е довело до тук. След като огледате добре миналото, освободете се от него. Така ще възстановите своята енергия. Сега вече можете да преминете през вратата.

Преобърната руна. Ако вземете прибързано решение, вероятно ще съжалявате, защото ще действате, ръководени по-скоро от слабост, мамейки себе си относно мотивите, които ви движат. Така ще си създадете нови проблеми, значително по-сериозни от настоящите. Този знак изисква спокоен и задълбочен размисъл.

-22. DAGAZ, ДЕН. Руната на победата. Разкъсване на пречките, трансформация. Тъмата е зад вас. Пред вас е денят. Разрешаване на трудни ситуации и проблеми. Предстои ви дълъг период на постижения и разцвет.

 

-23. ISA, ЛЕД. Застой, пречки. В този момент сте безсилни да постигнете каквото и да е. Не се опитвайте да налагане волята си. Не разчитайте на ничия помощ. Бъдете търпеливи. Във вашия живот е настъпила зимата. Не ви остава нищо друго, освен да се подчините, да отстъпите. Това е период на скрито развитие, което предшества възраждането, тоест пролетта. Сега е малко вероятно да постигнете какъвто и да е успех.

-24. SOWELU, СЛЪНЦЕ. Жизнени сили. Енергията на Слънцето. Руната на резултата. Време за активност и за възстановяване на силите. Ще имате шанс да осъществите своя мечта. Руната дава сили за преодоляване на всички препятствия по пътя. В същото време съветът към някои от нас е да се разкрият, да допуснат светлината в онази част от живота си, която е била скрита и тайна. Тоест, време е да приемете, че в гардероба ви има скелети и да го разчистите от тях.

-0. Непознаваемото, бог Один, чиста руна. Пустотата, това е краят. Пустотата, това е новото начало. Празна и едновременно изпълнена със съдържание, руната на Один обхваща всичко, което трябва да бъде осъществено и реализирано. Необходим ви е кураж, защото появата на чистата руна е пряко изпитание на вашата воля. Тази руна представлява кармичните сили. Тя ни учи, че нищо не е предопределено, че няма нищо, което не би могло да бъде направено или избегнато.

 

Ели Маринова

 

Споделяне

Един коментар за “РУНИТЕ

  1. Здравейте!
    Отдавна следя вашият сайт и ползвам информацията.
    Изпълнила съм условията за пенсиониране и бих желала да разбера кога е благоприятният момент за подаване на документи. Догодина на 02.09.2023 правя 10 години в предприятието, но смятам по-рано да се пенсиониран и да работя, докато си взема 6 заплати по кодекса. Родена съм на 01.03.1959.
    Какво можете да направите за мен?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Content is protected !!