Магията на скъпоценните камъни

Огън, земя, въздух и вода – това са четирите елемента на Сътворението на нашия свят и всичко, което се намира в него е взаимно свързано, като в същото време е проникнато от Универсалната космическа енергия, която някои наричат жизнена сила, други прана, трети чи. Камъни, минерали, почва, семена, растения, животни, хора – това е единният организъм на Майката Земя и всички тези компоненти зи взаимодействат постоянно.

От най-дълбока древност хората са се прекланяли пред Природата, страхували са се от нея, използвали са даровете й за да оцелеят и просперират, надявали са се тя да бъде благосклонна към тях. Така те са започнали да се молят на Майката Земя, да извършват различни ритуали за предпазване от природните стихии, за привличане на здраве и благополучие, ползвайки различни предмети от камък, кост, дърво и прочие, които с времето са ставали свещени. Хората са започнали да проектират вярата и надеждата си в тези сакрални предмети, защото за започнали да разбират, че материята има памет. Спомнете си – водата, минералите и кристалите имат памет, която може да се структурира, ако мога да се изразя по този начин.

Заедно със събуждането на съзнанието, в човека се е пробудило и естетическото чувство и той е започнал не само да изработва оръдия на труда, но и предмети на изкуството, използвайки това, което му дава Майката Земя. Има прекрасни образци на кремъчни наконечници за копия и стрели, на предмети на изкуството от камък и метал, от кост и рог и други биогенни материали. И именно това естетическо чувство е накарало хората да обърнат специално внимание на прекрасните и блестящи камъчета, които човекът е намирал покрай реките, на красивите раковини, които му е дарявало морето.

И така с течение на времето, едновременно с използването на редките и красиви материали, човекът е започнал да усеща и магическата, и лечебната сила на скъпоценните минерали и материали. Хората започнали да правят талисмани за привличане на определени благоприятни влияния, за укрепване на определени черти от характера за постигане на по-добра реализация, започнали да изработват и амулети – за предпазване от негативи, против уруки и лоши влияния. В последно време границата между смисъла и използването на амулетите и талисманите е малко размита и хората правят комбинирани наричания – едновременно за защита и късмет, най-общо казано.

С времето и с развитието на астрологията, гемологията е започнала да се диференцира, да определя употребата на скъпоценни минерали, материали и метали индивидуално за всеки един човек. За да можем да се ориентираме какво е добре да носим и какво – не, е добре да ни бъде изготвен рожден хороскоп. Тук връзката е двустранна – носейки амулет и талисман, ние им вярваме, зареждаме ги със своята вяра и така те работят за нас. Но заедно с вярата на този, който носи съответното украшение, то трябва да бъде изработено с любов и наречено лично за този, който го носи. Това също е част от магията на скъпоценните минерали и материали.

Ели Маринова

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Content is protected !!