Скъпоценните камъни на Овен.

Първият зодиакален знак, Овен отговаря за началото на пролетта. Неговият цвят е червен. На хората, родени под Овен се препоръчват камъни, оцветени главно в червено – рубин, червен яспис, червен корал, карнеол, червен гранат, аметист, диамант. Също така слънчев камък, халцедон, авантюрин.

Господарят на Овен е войнственият Марс. Неговите цветове са – червено, алено, бордо, турско синьо. Металите, приписвани на планетата са – бронз, желязо и стомана, а минералите – рубин, хелиотроп, карнеол, червен гранат, червен яспис, червен корал, топаз. Символите на Марс са мечът и алебардата.

Но всяка декада на всеки зодиакален знак има своя господар и своите специфични камъни.

Родените през първата декада на Овен, 00-10° на знака, са под планетарното влияние на Марс. Те са смели, енергични, импулсивни и динамични. Символът на тази декада е: „Въоръжен мъж, размахващ сабя в дясната си ръка. Той демонстрира дързост, смелост и сила, но и безочие, нахалство и претенциозност, липса на скромност и умереност“.

Овенът от първата декада е носител на новото и притежава дарбата на лидера, пионера и първооткривателя. Той е великодушен, страстен и честолюбив, като в същото време той е идеалист и голям романтик. Но този Овен може да бъде ревнив и контролиращ егоист. За представителите на първата декада на Овен са подходящи рубинът, аметистът и сардониксът.

Родените през втората декада на Овен, 10-20° на знака, са под планетарното влияние на Слънцето, чиито цветове са огнено оранжев, златист, ярко жълт и червен, неговият метал е златото. Символното представяне на декадата е: „Мъж, облечен в дълга роба, който прилича на жрец. Този мъж излъчва благородство и великодушие, власт, величие и авторитет“.

По правило представителите на втората декада на Овен са великодушни и смели хора, които са склонни да поемат разумни рискове. Те са по-стабилни и уравновесени от повечето Овни и за разлика от тях се стремят да завършат всяко нещо, което са започнали. Притежават чудесни организаторски способности. Но родените през тази декада могат да бъдат и доста нетърпеливи и избухливи. Има опасност да започнат да се увличат по хазарта. За тях е добре да носят диамант, червен гранат и малахит.

Родените през третата декада на Овена, 20-30° на знака, са под планетарното влияние на Венера. Символното представяне на третата декада на Овен е: „ Млада жена, която седи на табуретка и свири на лютня. Тя излъчва изтънченост и сърдечност, грация и изящество, прелест и доброта. много подвижни и динамични“.

Представителите на третата декада на Овена обичат да пътуват и да пътешестват, а с възрастта започват да се интересуват от философия и психология. Те също са родени лидери, които са много взискателни и към себе си, и към околните си. Освен всичко друго тези хора са горди и болезнено честолюбиви. Често се проявяват като контролиращи и властни личности, за тях дори може да се каже, че са мегаломани и хазартни личности. На родените през третата декада на Овен се препоръчва да носят гранат, малахит и аметист.

РУБИНЪТ е скъпоценен камък от най-висок клас. Химическият му състав е корунд, окис на алуминия. Оцветяването му зависи от процентите на примеси на окиси на желязо и хром. Рубинът е прозрачен камък, оцветен с различни нюанси на червения цвят – от тъмно червено-виолетов до кърваво или яркочервен.

Според източната традиция рубинът носи на притежателя си силата на лъва, безстрашието на орела и мъдростта на змията. Рубинът въодушевява човека за велики дела. Той е много мощен талисман, който подкрепя силата и решителността, както за добро, така и за зло. На ръката на благороден лидер той осигурява победи, на ръката на обикновен човек носи любов и щастие. Рубинът повишава жизнеността, способства за постигането и поддържането на разбирателство и щастие в брака.

Но рубинът може да усили отрицателните черти на характера и за това хората, които не се чувстват сигурни в своята толерантност и в чувството си за справедливост, е по-добре да го избягват.

Като амулет рубинът укрепва сърцето, влияе благоприятно на кръвообращението, предпазва от нощни кошмари, прогонва тъгата, защитава от неверни приятели.

ЧЕРВЕН ЯСПИС. Ясписът е плътна скала с микроскопични кварцови зърна с голямо количество примеси от окисите на мангана и желязото, които обуславят голямото разнообразие на цветове, оттенъци и рисунък. Най-срещани са червеният и зеленият яспис, а яспис с чисто син цвят не съществува в природата.

Като талисман червеният яспис повишава добрия адреналин, носи оптимизъм и радост от живота, подпомага мотивацията и вземането на правилни решения; подпомага концентрацията на вниманието и е подходящ за хора, които се занимават с научни изследвания; насърчава връзката на човека с Майката Природа.

Като амулет помага при треска и епилепсия, лекува паметта, възстановява силите. Тъмно оцветените камъни предпазват от ненавист и отрова. Червеният яспис обостря обонянието и намалява женските страдания.

ЧЕРВЕН КОРАЛ. За коралите в миналото се е смятало, че са растения и поради това са ги наричали „градината на морето“. Има много разновидности на коралите – бял, червен, син, черен. По-известните наименования са: акабар, червен, боке, червен японски корал, акопи, светлосин.

Коралите всъщност са останки от скелетите на морски животни, наречени коралови полипи. Това са колонии от малки животни, които нарастват една върху друга, разрастват се и се разклоняват с времето и така образуват коралови рифове и атоли. Повечето корали – червени, розови, бели и сини, са съставени от калциев карбонат, подобен на рог, наречен conchiolin. Те са използвани още от дълбока древност за и изработване на бижута и друга украса, и за защита от зли сили – особено тези с червен цвят. Древните египтяни вярвали, че във всеки червен корал се съдържа капка божествена кръв и за това поставяли корали в гробниците си, като защита срещу злите духове. Според Гръцката митология, когато Персей отрязал главата на Горгоната Медуза, няколко капки от кръвта й паднали в морето и от тях пораснали червените корали.

Като талисман коралите даряват оптимизъм и жизнерадост, успокояват емоциите и носят душевен мир, засилват интуицията и подпомагат разбирането на духовните практики и вникването в тях.

Като амулет, червеният корал се използва при лечение на стерилитет, за предпазване от уруки и зли очи, особено при новородените и родилките; предпазва от отрови, агресия и насилие. Червените корали символизират кръвта и стимулират кръвообращението. Розовите корали хармонизират работата на сърцето. Червените и белите корали са се използвали при лечението на психични заболявания, при анемии, за укрепване на костите и кръвоносните съдове, за подпомагане на регенерацията на тъканите.

КАРНЕОЛ – халцедон, наричан още Cornelian. Той е с твърдост 7 и c триъгълна кристална структура. Карнеолът е полупрозрачна, червеникаво-оранжева разновидност на халцедона, чието оцветяване се дължи на наличието на железен окис. Камъните може да са на ивици – по-силно и по-слабо обагрени, а може да имат и равномерно оцветяване. По отношение на името на минерала, има известни спорове – дали то произлиза от латинските думи плът – „carnes“ или череша „cerasus“. Но както и да са го наричали в древността, той винаги е бил високо ценен. Древните египтяни освен, че го носели непрекъснато, вярвайки, че карнеолът е източник на здраве и сили, но и го полагали в гробниците си като средство за осигуряване на живот след смъртта.

Като талисман карнеолът засилва концентрацията, стимулира творческото начало, помага ни да определим целите и посоката си, да осъществим плановете си, помага ни да не се влияем от това, какво говорят другите за нас, увеличава и утвърждава самоуважението, помага за постигане на успех в кариерата, за привличане на любовта в живота ни.

Като амулет, при непосредствен досег с кожата, карнеолът балансира храносмилането, помага за пречистване на кръвта и за образуване на нови кръвни клетки, за заздравяване на отворени или трудно зарастващи рани; при ревматизъм, камъни в бъбреците и други бъбречни проблеми; спасява от меланхолия и от изблици на сляп гняв.

ЧЕВРЕН ГРАНАТ, ПИРОП, АЛМАНДИН. Наименованието на тази група от полускъпоценни камъни идва от латинската дума за зърно – „grano“. Това са различно оцветени от йоните на алуминия, магнезия, желязото, мангана, калция и хрома минерали. По състава на примесите се определят и шест вида гранат:

Пироп – огнено червен, Алмандин – виолетовочервен, Спесартин – оранжев, Уваровит – тревно-зелен, Гросулар – жълтеникаво-зеленикав, Андрадит – червено-кафяв или черен.

Най-главното свойство на червените гранати като талисмани, е да пораждат най-страстни желания и да носят душевна топлота. Те се препоръчват на по-скованите и студени хора. На активните и властни хора червеният гранат носи добро настроение и добро разположение на духа, дава възможност за придобиване на власт, успокоява гнева. Но червеният гранат те се препоръчва на непълнолетни, защото засилва неосъзнатите страстни желания.

Като амулет червеният гранат подпомага паметта, лекува сърцето и мозъка.

АМЕТИСТ. Това е прозрачен кварц, оцветен от примесите на железни съединения във виолетов цвят с различни нюанси – от светло розово-виолетов до наситено тъмно червено-лилаво. Ако е изложен продължително време на слънчева светлина цветът на камъка избледнява. Смята се, че наименованието на камъка е производно от гръцката дума „аметистост“ – „неопияняващ“, наричан още камък на Бакхус. Аметистът е и епископски камък, защото при посвещение в сан, новопосветеният кардинал получавал пръстен с аметист.

Като талисман аметистът придава благоразумие и бодрост, укрепва социалния статус, носи слава в изкуството.

Като амулет аметистът подпомага благоразумието и здравия разум, укрепва паметта, прогонва лошите мисли, предпазва от бъбречни проблеми. Поставен под възглавницата, той изпраща щастливи сънища. Аметистът предпазва от пиянство, наркомания и всякакви други зависимости. Отровните змии бягат от този камък. Но аметистът не бива да се носи постоянно, а само от време на време и при необходимост.

ДИАМАНТЪТ е скъпоценен камък от най-висш клас. Той представлява самороден чист въглерод, най-често безцветен или със слаб жълт, зелен, син или розов нюанс. Много рядко се среща черен диамант. Обработеният диамант се нарича брилянт.

В древността диамантът е смятан за най-могъщия талисман. Той дарява на притежателя си непобедима сила и добродетел, прогонва греховните мисли, води до високо обществено положение. На ръката на престъпник, той действа против него.

Като амулет диамантът помага при склероза, предотвратява образуването на камъни в организма, предпазва от уруки и дарява крепък и спокоен сън. Диамантите със зелен оттенък носи плодовитост и облекчава родилните болки при жените.

Най-ефективен, като амулет или талисман, е подареният, а не купеният лично диамант.

СЛЪНЧЕВ КАМЪК. Слънчевият камък е фелдшпат, който се използва в бижутерията. Срещат се два вида: Слънчев камък – оранжев и Орегон, медно-жълт.

Като талисман Слънчевият камък събужда и вдъхновява творческите заложби и стремежи, носи чувство на оптимизъм и жизнерадост, повдига самочувствието. Той може да ни осигури бодрост издръжливост и енергичност, помага ни да се справим с лекота със задачи, които смятаме за трудни, дори непосилни, помага ни да отстояваме собствените си позиции, да казваме „не“, когато това е необходимо.

Като амулет повишава собствените защитни сили на организма и помага за оздравяване от болести, помага да се справим с депресията.

ТОПАЗ. Топазът е силикат на алуминия, съдържащ флуор. И той, като берила, се отличава с различни цветове и оттенъци съобразно включените в него примеси – -светло-син, зелен до златисто жълт, оранжев,, розов.

Като талисман стимулира съобразителността, помага ни да сме обективни и честни, привлича към притежателя си благосклонността и уважението на околните, носи благополучие и признание. В частност като талисман златистият топаз носи изобилие, дарява оптимизъм и жизнерадост, укрепва жизнеността и издръжливостта, развива въображението и фантазията, прави притежателя си верен и лоялен. Той увеличава духовния  потенциал и интелигентността, подпомага постигането на разбирателство, практичността и доброто планиране.

Като амулет съхранява красотата, лекува нервни разстройства. КВ частност златистия топаз, като амулет помага при лудост и безумие, предпазва от уруки, а носен на шията, облекчава пристъпите на астма. Помага за детоксикацията на организма и регенерацията на тъканите.

ХЕЛИОТРОП. Тъмно зелен халцедон с включени червени или жълти петна. Рисунъкът на петната възбужда въображението на притежателя си и мнозина виждат в своите камъни цели картини. Поради интересния рисунък, в древността хората са оприличавали хелиотропа с изгряващо Слънце. Древните гърци и римляни носели хелиотроп като средство за усилване на издръжливостта, а властниците го носели, за да увеличат популярността си. Гностиците пък вярвали, че този камък може да им осигури дълголетие и благоденствие. В средновековието християните свързвали хелиотропа с Разпятието и го наричали камък на мъчениците. Според легендите, камъкът се е появил от няколкото капки Христова кръв, покапали върху камъчетата в основата на Разпятието. Освен всичко това хелиотропът е смятан и за камък на заклинателите и магьосниците. Преди да пристъпят към своите ритуали, те слагали на ръката си пръстен или гривна с хелиотроп. В ежедневието притежателят на този камък трябва винаги да внимава как се изразява, защото това е камъкът на вербалната, на словесната магия.

Хелиотропът не се използва като амулет. Той е смятан за талисман на военните, защото зарежда с кураж и енергия своя притежател, носи успех и щастие в борбите и битките.

АВАНТЮРИН. Полупрозрачен или непрозрачен микрокристален кварц, съдържащ ярки включвания, които му придават искрящ ефект. Оцветяването варира от зелено през жълто, кафяво, червено до тъмносиньо. Включванията на слюда в кристалите им придава сребрист ефект, а на хематит – червеникав или сив блясък. Възможно е авантюринът да бъде сбъркан с амазонит, нефрит или халцедон, ако оцветяването е бледожълто или кремаво.

Минералът се използва най-вече като талисман:

Зеленият авантюрин носи късмет, включително в любовта, помага за постигане на целите, помага ни да се справим с чувството за тревожност, носи усещане за спокойствие и сигурност, дарява притежателя си с вътрешно равновесие и укрепва самочувствието.

Синият авантюрин хармонизира емоциите. Той ни помага да постигнем самообладание и самоконтрол, когато това се налага, стимулира творчеството, дарява решителност и желание за независимост, помага за постигане на естествено и непосредствено общуване с околните ни.

Кремавият авантюрин ни помага при вземането на трудни решения, засилва творческото начало.

Червеният авантюрин притежава качествата на гореизброените видове, като в същото време ни помага да съзираме и хващаме добрите възможности около нас и по този начин ни помага да постигнем просперитет.

ХАЛЦЕДОН. Скритокристален влакнест кварц с много цветови: халцедон – бледо сив или сив, сардер – кафяв, карнеол – червен или червено ожанжев, хризопраз – зелен, сапфирин – бледо син; и текстурни разновидности: ахат, сард, оникс, и др. Етимологията на имено на този минерал идва от град Калхедон, Древногръцка, Мегарска колония в Мала Азия. В древността е бил доста популярен като декоративен камък, използван за изработка та геми, камеи и печати. Хората от древни времена смятали, че халцедонът може да влияе на климата.

Като талисман халцедонът носи спокойствие, хладнокръвие и концентрация. Синият има нежна енергия, която дарява спокойствие и мечтателност, балансира духовната и физическата енергия. Зеленият помага на концентрацията на ума и тази на емоциите, помага ни да бъдем отзивчиви ш съпричастни. Розовият дарява добро разположение на духа и добро самочувствие, засилва стремежа към красота и хармония. Белият носи чистота и спокойствие, стабилизира емоциите, дава сила на духа.

Като амулет халцедонът помага при проблеми в областта на врата и раменете, при проблеми с гърлото и сливиците.

САРДОНИКС. Той е слоест ахат с червено-кафяви и бели или синьо-бели ивици. В древността е бил смятан за могъщ талисман, който придавал кураж и сила, осигурявал победи.

Като амулет сардониксът е бил използван за спиране на кръвотечения и за ускоряване на зарастването на счупени кости.

МАЛАХИТ – воден карбонат на медта, обагрен красиво с изящни фигури във всички оттенъци на зеления цвят. Препоръчително е да се носи на шията. Зеленият цвят на малахита е тясно свързан с червения. Ако нарисувате червен квадрат с вписан в него зелен квадрат и започнете да се взирате във фигурата, в един момент ще установите, че цветовете са сменили местата си. Друг цвят, тясно свързан с червеното е светлосиньото, което тушира агресията.

Като талисман малахитът подпомага изпълнението на желанията.

Като амулет помага при пристъпи на астма и ревматизъм, нормализира сърдечната дейност, предпазва децата от болести и опасности.

Ели Маринова

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Content is protected !!