Скъпоценните камъни на Телец

Телец, вторият зодиакален знак – 21 април-21 май, отговаря за средата на пролетта. Неговият цвят е червено-оранжев. На хората родени под Телец се препоръчват камъните от групата на ахатите и изумруда.

Господар на Телец е планетата Венера, нейните основни цветове са зеленият и златисто-жълтият, камъните на Венера са смарагд, тоест изумруд, сапфир, перли и корали, особено розови; металът й е мед.

Родените през първата декада на Телец, 00 – 10° са под планетарното влияние на на Меркурий. Символистичното представяне на периода е: „Млад мъж, който обработва земята. Още – книга по математика, геометрия и други точни науки“. Оран, сеитба и строителни работи, съзидателен труд; сериозни академични занимания, политика, законодателство. Вкус към красивото и грандиозното – архитектура и обзавеждане.

Родените през първата декада на Телец са приятни за общуване хора, които притежават една по-скоро детска и меланхолична красота. Те са елегантни и имат изразителни жестове. Отличават се с високи умствени способности и добре развита интуиция, притежават усет към хармонията и красотата, държат на високия обществен престиж, умеят да се обличат красиво и елегантно, без това да им струва скъпо. В същото време тези хора са доста честолюбиви и упорити и, ако нещо не стане точно както го искат, може да проявят инат или да станат безчувствени или започват да се държат като обидени примадони. На родените през тази декада се препоръчва да носят изумруд, тюркоаз и тъмно син турмалин.

Родените през втората декада на Телец, 10 – 20°, са под планетарното влияние на Луната. Символното описание на периода е: „Висок мъж, който е препасан с пояс и държи ключ в дясната си ръка. Благородство и достойнство, висок сан, власт“.

Тези хора са благородни и мечтателни романтици. Интересуват се от литература, политика и музика, притежават музикална дарба. Освен това те имат променливи настроения и се влияят силно от Луната, особено по време на фазата, в която са родени. Обичат коприната, красивите бижута, изисканите храни и вина, сладкишите и шоколада и трябва да внимават да не се увличат, защото има опасност да станат чревоугодници и сластолюбци. На родените през втората декада на Телец се препоръчва да носят розов корал, перли и седеф, аквамарин и изумруд.

Родените през третата декада на Телец, 20 – 30° на знака, са под планетарното влияние на Сатурн. Символното представяне на периода е: „Старец с дървен крак, подпрян на патерица и с увиснала ръка“. Мизерия, бедност и нищета, робство или лудост.

Представителите на третата декада на Телец са трудолюбиви, интелигентни и много чувствителни. Имат художествена, литературна или дизайнерска дарба. Те се интересуват и от политика, като клонят към твърдата и консервативна политика. В ежедневието си са по-скоро песимисти, които обичат самотата. Страхуват се за и от бъдещето, поради което са склонни да се презапасяват с всичко за черни дни. Има опасност да бъдат доста деспотични, дори тиранични. За Телеца от третата декада се препоръчва да носят ахат, изумруд и тюркоаз. За него е противопоказно да носи цитрин, защото този камък може да подтикне притежателя си към лицемерие, измама и лъжа.

САПФИР. След диаманта, това е вторият по твърдост скъпоценен камък. Той е син или тъмносин на цвят прозрачен корунд, оцветен от примеси на желязото и титана.

Корунд – двуалуминиев триокис на титана. Разновидности: левкосапфир – безцветен; рубин – розов, червен; падпарджа – жълт до жранжев; хлоросапфир – зелен; сапфир –син; индигосапфир – тъмносин; източен аметист – виолетов. Твърдост 9. Етимология – от санскрит “курувинда“ или тамилски – „курундам“.

Поради своята красота и магическите си свойства, сапфирът е популярен и като талисман, и като амулет, и като красиво и луксозно украшение.

Във всички времена сапфирът е смятан за много мощен талисман. В средновековието владетелите носели сапфири по време на подписването на мирни договори, защото вярвали, че камъкът ще допринесе за постигане на трайно разбирателство. Сапфирът насърчава честността в отношенията и лоялността, подпомага намирането на правилни решения в трудни и неясни ситуации. Той помага да бъде постигната материална сигурност и стабилност, материален просперитет; подпомага концентрацията на ума и всяка умствена дейност.

Като амулет – в средновековието кралете са носели сапфири за да се предпазят от нараняване по време на схватка, както и за предпазване от ревност. Сапфирът се използвал и като защитно средство от уруки. Хората вярвали, че предпазва от магии, като ги връща обратно при този, който ги е изпратил. Имало и поверие, че ако отровна змия бъде затворена в съд със сапфир, тя тутакси ще умре, защото хората вярвали, че сапфирът предпазва притежателя си от змийската отрова.

Сапфирът помага много за лечение на нервната система и сърцето, регулира функцията на щитовидната жлеза, помага при липса на апетит.

ИЗУМРУДЪТ е прозрачен, наситено зелен берил – алумо-берилиев силикат с висока твърдост – 7.5. Наименованието „берил, берилос“ е с гръцки произход и означава „зелен камък“. Колкото е по-тъмно зелен камъкът, толкова по-ценен е той.

Като талисман изумрудът се поставя в златен обков – тогава той е идеалният талисман, който обостря ума и изобретателността, помага да се предвижда бъдещето, избавя от коварство в любовта, бори се с разврата, лицемерието и безпринципността на притежателя си. А ако не успее да се пребори с лошите му наклонности, изумрудът се саморазртрошава. Според старите поверия, ако сутринта съсредоточите погледа си за няколко минути в изумруд, през целия ден ще ви съпътстват успехи и късмет.

Като амулет, изумрудът се поставя директно на тялото там, където има проблем, особено на очите. Изумрудът прогонва лошите хора от живота ни, способства за достигане до дълголетие, спасява от меланхолия, треска и епилепсия, а поставен под възглавницата, избавя от безсъница. Тогава щастливите сънища се сбъдват.

ТЮРКОАЗЪТ е воден фосфат на алуминия и медта с небесносин или ябълково зелен цвят. Камъкът е известен още от дълбока древност. Той е смятан за универсално благотворен камък и няма протвопоказатели за нито една зодия, но на ръцете на зли и зложелателни хора бързо се разваля.

Като талисман тюркоазът усилва интуицията, придава честолюбие и проницателност, постоянство при преследване на целите. Той носи на притежателя си щастие и мир в семейството, спасява от гнева на силните на деня.

Като амулет, особено ако се носи на шията, облекчава болните от хепатит, действа целебно при очни и стомашни болести, предпазва от нищета. В екологично замърсени области и преди сериозна опасност тюркоазът старее за единици от времето. Пред погледа на човека неговият цвят преминава от лазурно синьо към тъмно и мътно зеленикаво синьо. Този тюркоаз е „мъртъв“ и вече не притежава никакви магически свойства.

ТЪМНО СИНИЯТ ТУРМАЛИН, наричан още ИНДИГОЛИТ, е сложен боросъдържащ алумосиликат с висока твърдост – 7, 7.5. Наименованието „турмалин“ означава „привличащ пепел“.

Като амулет тъмносиният турмалин носи мир и спокойствие, дарява спокоен сън и освобождава от стреса, подобрява разбирателството, увеличава самочувствието, неутрализира негативната енергия, разсейва мъката и страха, засилва концентрацията на вниманието, особено при общуване.

Като талисман индиголитът се използва за отпускане на тялото и ума. Той прогонва тревогите и паник-атаките, помага при артрит, сърдечно-съдови заболявания, отравяне на кръвта, остри и тежки инфекциозни заболявания.

АКВАМАРИНЪТ е разновидност на берила – силикат на берилия и алуминия, с небесносин или светло зелено-синкав цвят. Изложен дълго време на прака слънчева светлина, той може да избледнее. Аквамаринът притежава свойството дихромизъм – двуцветност при различни направления.

Като талисман развива смелостта, осигурява единство на брака и безаварийни морски пътешествия. Потъмняването на камъка е предупреждение за интриги срещу притежателя му.

Като амулет охлажда споровете и страстите, подобрява зрението, особено при продължително взиране, облекчава зъбобол, болки в стомаха и черния дроб.

АХАТЪТ е разновидност на кварца. Той е слоест халцедон с голямо разнообразие на цветовете на слоевете и образувания от тези слоеве рисунък. Носен от добросърдечен и искрен човек, ахатът разгръща максимално своите положителни качества.

Като талисман, ахатът покровителства притежателя си. Той му носи кураж и самоконтрол, привлича успеха, способства за постигане на дълголетие. Ахатът подпомага общуването, съединява любящите сърца, помага за постигане на материално благополучие.

Като амулет ахатът изостря зрението, намалява физическата болка, помага при лечението на болести на стомаха, предпазва притежателя си от бури.

КОРАЛ. В миналото се е смятало, че коралите са растения и поради това хората наричали кораловите съобщества „градината на морето“. Има много разновидности на коралите – розов, бял, червен, син, черен. По-известните наименования са: акабар, червен, боке, червен японски корал, акопи, светлосин.

Коралите всъщност са останки от скелетите на морски животни, наречени коралови полипи. Това са колонии от малки животни, които нарастват една върху друга, разрастват се и се разклоняват с времето и така образуват коралови рифове и атоли. Повечето корали – червени, розови, бели и сини, са съставени от калциев карбонат, подобен на рог, наречен conchiolin. Те са използвани още от дълбока древност и за изработване на бижута и друга украса, и за защита от зли сили – особено тези с червен цвят. Древните египтяни вярвали, че във всеки червен корал се съдържа капка божествена кръв и за това поставяли корали в гробниците си, като защита срещу злите духове. Според Гръцката митология, когато Персей отрязал главата на Горгоната Медуза, няколко капки от кръвта й паднали в морето и от тях пораснали червените корали.

Като талисман коралите даряват оптимизъм и жизнерадост, успокояват емоциите и носят душевен мир, засилват интуицията и подпомагат разбирането на духовните практики и вникването в тях. Розовите корали даряват жизнерадост и привличат любов.

Като амулет розовият корал хармонизира работата на сърцето, а червеният се използва при лечение на стерилитет, за предпазване от уруки и зли очи, особено при новородените и родилките; червеният корал предпазва от отрови, агресия и насилие, стимулира кръвообращението. Червените и белите корали са се използвали при лечението на психични заболявания, при анемии, за укрепване на костите и кръвоносните съдове, за подпомагане на регенерацията на тъканите.

ПЕРЛИ. Перлите са символ на вяра, чистота и невинност. Те се образуват в миди и стриди като естествена защита от попаднали в черупката песъчинки и други чужди тела. Когато се случи нещо такова, мидата започва да обвива чуждото тяло със слоеве арагонит. Така, слой след слой се образува скъпоценната перла, която има вълшебен блясък и игра на цветовете като небесната дъга. Освен бели, перлите могат да бъдат розови, червени, пурпурни, жълти, черни и по-рядко синкави. Цената им се определя от блясъка и големината. Може би от началото на ХХ век е започнало и култивираното отглеждане на перлени миди. Все пак естествените и култивираните перли могат да бъдат различавани по лесни и достъпни начини, като например тестът със зъбите – поставена между зъбите, естествената перла е леко зърнеста и леко грапава. В миналото естествените перли са играели ролята на финансови активи, сравними с цената на недвижимите имоти.

Перлите не бива да се държат на твърде топло, твърде студено или твърде сухо място, защото съдържат около 2% вода и при неправилно съхранение може да се напукат. За тях е добре да бъдат по-често в досег с чиста вода. Подходящо е перлите да бъдат съчетавани и с други скъпоценни и полускъпоценни камъни като диамант, изумруд, планински кристал, топаз, нефрит, тюркоаз и пр.

Като талисман перлата засилва лоялността, почтеността и честността, насърчава вярата и оптимизма носи спокойствие и ни помага да приемаме по-лесно промените в живота. Перлите балансират емоциите.

Като амулет, ако се използват правилно, перлите ще намалят стреса, ще регулират кръвното налягане, ще снемат главоболието и изтощението. Но с перлите трябва да се внимава, защото те могат да попият емоциите ни, и ако в момента сме подвластни на негативни емоции, те ще ги абсорбират и по-късно, когато отново си сложим перленото бижу, то ще ни върне към стария гняв или чувството за огорчение. Перлите помагат при алергии, при лечение на стомашни заболявания, настинки, бронхити и белодробни инфекции. Поставени директно върху кожата, перлите облекчават главоболие, дори и мигрена, а редовното пиене на перлена вода за дълъг период от време стабилизира хормоналния баланс в организма, спасява от хронично главоболие.

СЕДЕФ, от турската дума „sedef“, е естествено образуващ се материал от съчетание на органични и неорганични вещества на повърхностния слой на черупките на ред молюски – миди и охлюви. Той е изграден от шестоъгълни плочици арагонит, т. е. кристали силциев карбонат, наредени в непрекъснати успоредни пластинки. Слоевете от пластинки арагонит са разделени от листове органична матрица, които се състоят от хитин, лустрин и коприноподобни протеини. Тази комбинация от крехки плочки и тънки слоеве еластичен биополимер придава на материала якост и здравина. На тази подредба се дължи и иризиращият ефект на седефа. Седефът е невероятно красив материал, който има свойствата на перлите, но може би в малко по-слаба форма.

Ели Маринова.

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Content is protected !!