Скъпоценните камъни на Близнаци

Третият зодиакален знак, Близнаци – 21 май-22 юни, отговаря за края на пролетта и предхожда настъпването на лятото. Цветът на  знака е оранжев, негов господар е Меркурий, най-бързата и най-близката до Слънцето планета. Цветът на Меркурий е виолетов, символизиращ разума, а металът му е живак. На родените под Близнаци се препоръчва да носят жълти, ивичести и пъстри камъни като сардоникс, оникс, малахит, кехлибар, жълт берил, златист топаз, ахат, изумруд, сердолик.

Близнаците от първата декада – 00-10° на знака, са под планетарното влияние на Юпитер. Символното описание на периода е: „Млад мъж, който е препасан с пояс“. За родените през тази декада е важно всичко, което е свързано с писмеността – документи, съчинения, писма. Търсене на мъдрост в това, което не носи материална полза, а духовно израстване.

Родените през първата декада на Близнаци притежават пъргав и гъвкав ум и богато въображение. Те успяват да съчетават без проблем поезията с чистия прагматизъм и рационализъм, което им помага в поприща като наука и изкуство, търговия. Винаги се стремят да се придържат към златната среда, но те често са и доста непостоянни и неспокойни – все не ги свърта на едно място. За тях са подходящи камъните на Сатурн, които могат да им помогнат да се научат да спазват правилата и нормите, да се придържат към рамките – сардоникс и оникс, малахит. Също така – кехлибар, жълт берил, златист топаз.

Близнаците от втората декада – 10-20° на знака, са под планетарното влияние на Марс. Символното представяне на декадата е: “Човек с брадва сече дърво“. Тежък живот, трудна и тежка работа, липса на избор. Възможност за забогатяване чрез тежък труд или чрез нечестни сделки.

Близнаците от втората декада обичат реда и имат безспорна организаторска дарба. Те са делови, динамични и енергични хора, които не обичат да хвърлят думите си на вятъра. Не обичат и да си губят времето с неефективни и безперспективни занимания. Като допълнение – те имат чудесни кулинарни заложби. Те са младолики и запазват до старини своята жизненост.

Животът на Близнаците от тази декада е интересен и изпълнен със страсти и предизвикателства. За да избегнат пренатоварването и нервното пренапрежение, на тях им се препоръчва да носят ахат, топаз и всякакви ивичести камъни.

Близнаците от третата декада – 20-30° на знака са под планетарното влияние на Слънцето. Символното представяне на периода е: „Мъж, който на дясната си ръка държи сокол, а в лявата – мрежа“. Забравяне, напускане, пропуснати шансове, презрение и пренебрежение. Но също и веселие и жизнерадост.

Хората от третата декада на Близнаци се отличават със склонността си към литературата. Те са практични и рационални, но това не им пречи да бъдат тщеславни и да се стремят към слава и публични изяви. Обичат да участват в конференции и семинари, обичат и да спорят на всякакви теми. Имат добра памет и учат бързо и лесно. Често изглежда така, сякаш информацията сама идва при тях.

На хората, родени през третата декада на Близнаци се препоръчва да носят кехлибар, изумруд, сапфир и сердолик.

САРДОНИКС. Той е слоест ахат с червено-кафяви и бели или синьо-бели ивици. В древността е бил смятан за могъщ талисман, който придавал кураж и сила, осигурявал победи.

Като амулет сардониксът е бил използван за спиране на кръвотечения и за ускоряване на зарастването на счупени кости.

ОНИКС – той представлява ивичест ахат /халцедон/ с редуващи се черни и бели слоеве. Името на този полускъпоценен камък идва от Древна Гърция и означава „нокът“. Според легендата палавият Ерос издебнал Афродита докато спяла на морския бряг и отрязал божествените й нокти с една от своите стрели. След като сторил тази пакост, Ерос оставил отрязаните нокти на пясъка, където те се превърнали в ивичести, черно-бели камъчета.

Въпреки, че черният цвят трудно се асоциира с човешките нокти, в Древна Гърция всички разновидности на халцедона се наричали оникс – от сиво-белите, през червено и кафяво-черните.

Оникс се препоръчва на всички твърде импулсивни и непостоянни хора, защото ще им помогне да се приземят и да фокусират вниманието си върху непосредствените си задачи. За увеличаване на магическите му качества, особено при ритуали, е добре този камък да се комбинира с диаманти и перли.

Като талисман, ониксът увеличава интуицията, дарява с оптимизъм и чувство за щастие, помага ни да се справим с лошите си навици. Той ни помага и да повярваме в себе си, да повишим самооценката си.

Като амулет ониксът е добър за спортистите и по принцип за всички, които са поставени под голямо умствено и физическо напрежение, защото дарява сила на духа, носи баланс между ума и тялото.

МАЛАХИТ – воден карбонат на медта, обагрен красиво с изящни фигури във всички оттенъци на зеления цвят. Препоръчително е да се носи на шията. Зеленият цвят на малахита е тясно свързан с червения. Ако нарисувате червен квадрат с вписан в него зелен квадрат и започнете да се взирате във фигурата, в един момент ще установите, че цветовете са сменили местата си. Друг цвят, тясно свързан с червеното е светлосиньото, което тушира агресията на червеното.

Като талисман малахитът подпомага изпълнението на желанията.

Като амулет помага при пристъпи на астма и ревматизъм, нормализира сърдечната дейност, предпазва децата от болести и опасности.

КЕХЛИБАР – това е един от първите биогенни материали използвани от най-древните цивилизации в Азия, Африка и Европа за амулети и талисмани или просто за украса. Неговите магически свойства са ценени от всички древни цивилизации през всички епохи на Земята, защото се смята, че той увеличава силата на магията при магически ритуали и привлича парите. Кехлибарът е изкопаема вкаменена смола и поради това се асоциира с времето, циклите и с дълголетието. Има цвета на Слънцето и през деня, на пряка светлина е жълт, а вечер е оранжев. Той носи отрицателен електрически заряд, поради което може да изглежда малко мъглив и излъчва съвсем слаба радиоактивност. Ако решите, че е необходимо да го пречистите, поставете го под струя хладка вода и прочетете една молитва. Бижутата от кехлибар са подходящи за носене по всяко време, но никога не оставяйте кехлибар продължително време на слънце, защото ще стане чуплив.

Като талисман кехлибарът усилва интуицията и изобретателността, подпомага правилния избор на приятели, помага в работата на хората, които се занимават с изследователска дейност, дарява чар, красота и харизма. Кехлибарът привлича успех, изобилие, изцеление, жизненост и радост, той носи енергията на търпението, подпомага романтичната любов и чувственост. Смята се, че този който го носи ще има успех с брака.

Като амулет кехлибарът има почти универсално действие. Той помага при проблеми с щитовидната жлеза, при болести на ушите, очите и гърлото. От над 7000 години е използван за стимулиране на метаболизма и лечение на кожни заболявания, причинени от метаболитен дисбаланс. Заради топлината му се използва при лечението на астма, алергични и други дихателни проблеми, премахва негативната енергия и физическата болка. Кехлибарът като амулет е най-ефективен, когато се носи на обеци или колие.

ЖЪЛТ БЕРИЛ. Берилите са силикати на берилия и алуминия. Те са оцветени в най-различни цветове в зависимост от примесите, но в древността за берил се е признавал само този с жълт цвят. По принцип обковът на камъка трябва да е от злато.

Като талисман жълтият берил е свързан с мисловната дейност и разума. Той помага при духовни практики, научни, изследователски и философски занимания. Привлича съм притежателя си важни за него хора, въвежда го в добро общество.

Като амулет жълтият берил закриля притежателя си по време на далечни пътешествия.

ЗЛАТИСТ ТОПАЗ. Топазът е силикат на алуминия, съдържащ флуор. И той, като берила, се отличава с различни цветове и оттенъци съобразно включените в него примеси.

Като талисман златистият топаз носи изобилие, дарява оптимизъм и жизнерадост, укрепва жизнеността и издръжливостта, развива въображението и фантазията, прави притежателя си верен и лоялен. Той увеличава духовния  потенциал и интелигентността, подпомага постигането на разбирателство, практичността и доброто планиране.

Като амулет златистият топаз помага при лудост и безумие, предпазва от уруки, а носен на шията, облекчава пристъпите на астма. Помага за детоксикацията на организма и регенерацията на тъканите.

АХАТЪТ е разновидност на кварца. Той е слоест халцедон с голямо разнообразие на цветовете на слоевете и образувания от тези слоеве рисунък. Носен от добросърдечен и искрен човек, ахатът разгръща максимално своите положителни качества.

Като талисман, ахатът покровителства притежателя си. Той му носи кураж и самокнтрол, привлича успеха, способства за постигане на дълголетие. Ахатът подпомага общуването, съединява любящите сърца, помага за постигане на материално благополучие.

Като амулет ахатът изостря зрението, намалява физическата болка, помага при лечението на болести на стомаха, предпазва притежателя си от бури.

ИЗУМРУДЪТ е прозрачен, наситено зелен берил – алумо-берилиев силикат с висока твърдост – 7.5. Наименованието „берил, берилос“ е с гръцки произход и означава „зелен камък“. Колкото е по-тъмно зелен камъкът, толкова по-ценен е той.

Като талисман изумрудът се поставя в златен обков – тогава той е идеалният талисман, който обостря ума и изобретателността, помага да се предвижда бъдещето, избавя от коварство в любовта, бори се с разврата, лицемерието и безпринципността на притежателя си. А ако не успее да се пребори с лошите му наклонности, изумрудът се саморазртрошава. Според старите поверия, ако сутринта съсредоточите погледа си за няколко минути в изумруд, през целия ден ще ви съпътстват успехи и късмет.

Като амулет, изумрудът се поставя директно на тялото там, където има проблем, особено на очите. Изумрудът прогонва лошите хора от живота ни, способства за достигане до дълголетие, спасява от меланхолия, треска и епилепсия, а поставен под възглавницата, избавя от безсъница. Тогава щастливите сънища се сбъдват.

САПФИР. След диаманта, това е вторият по твърдост скъпоценен камък. Той е син или тъмносин на цвят прозрачен корунд, оцветен от примеси на желязото и титана.

Корунд – двуалуминиев триокис на титана. Разновидности: левкосапфир – безцветен; рубин – розов, червен; падпарджа – жълт до жранжев; хлоросапфир – зелен; сапфир –син; индигосапфир – тъмносин; източен аметист – виолетов. Твърдост 9. Етимология – от санскрит “курувинда“ или тамилски – „курундам“.

Поради своята красота и магическите си свойства, сапфирът е популярен и като талисман, и като амулет, и като красиво и луксозно украшение.

Във всички времена сапфирът е смятан за много мощен талисман. В средновековието владетелите носели сапфири по време на подписването на мирни договори, защото вярвали, че камъкът ще допринесе за постигане на трайно разбирателство. Сапфирът насърчава честността в отношенията и лоялността, подпомага намирането на правилни решения в трудни и неясни ситуации. Той помага да бъде постигната материална сигурност и стабилност, материален просперитет; подпомага концентрацията на ума и всяка умствена дейност.

Като амулет – в средновековието кралете са носели сапфири за да се предпазят от нараняване по време на схватка, както и за предпазване от ревност. Сапфирът се използвал и като защитно средство от уруки. Хората вярвали, че предпазва от магии, като ги връща обратно при този, който ги е изпратил. Имало и поверие, че ако отровна змия бъде затворена в съд със сапфир, тя тутакси ще умре, защото хората вярвали, че сапфирът предпазва притежателя си от змийската отрова.

Сапфирът помага много за лечение на нервната система и сърцето, регулира функцията на щитовидната жлеза, помага при липса на апетит.

СЕРДОЛИК – оранжев, червено-оранжев или кафяво-червен халцедон. Това е слабо радиоактивен камък, който изисква златен обков.

Халцедон – това е скритокристален влакнест кварц, който има редица разновидности – халцедон – бледо сив или сив; сардер – кафяв; карнеол – червен, оранжев; хризопраз – зелен; сапфирин – бледо син. Текстурни разновидности, според рисунъка, ахат, оникс и пр. Твърдост – 6,5, 7. Етимология – по древното име Калхедония на град Витиния в Мала Азия.

Като талисман предпазва от спорове и кавги, дарява добро настроение, способства за постигане на благополучие. Монтиран в гривна, подпомага борците.

Сердоликът е смятан за силен любовен талисман, който привлича любовта, събужда чувства и страст.

Като амулет подобрява състава на кръвта, побеждава треската, лекува нервни заболявания, укрепва зъбите, регулира месечния цикъл при жените. При болести на щитовидната жлеза е добре да се носи огърлица от сердолик; поставен ни клепачите, помага при главоболие. За лесно и бързо раждане се препоръчва родилката да държи сердолик в устата си.

Ели Маринова

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Content is protected !!