Скъпоценните камъни на Козирог

Козирог, 10-тият зодиакален знак – 22 декември-21 януари, отговаря на началото на зимата. Цветът на Козирог е черен, а неговите минерали са: малахит, черен оникс, тъмно син или черен сапфир, тигрово око, тъмен аметист, алмандин и лабрадорит /лунен камък/. Но на склонните към депресия Козирози не се препоръчва да носят черен сапфир. За всички представители на знака са противопоказни белите непрозрачни камъни.

Господар на Козирог е строгият и мрачен Сатурн, взискателен и изискващ, налагащ правила и ограничения. Но когато се съобразим с неговите изисквания, резултатът от дейността ни е превъзходен. Цветът на Сатурн също е черен, металът е олово. Неговите минерали са: черен обсидиан, черен оникс, черен кехлибар, сардоникс, черни перли, малахит. Черни и крехки камъни.

КОЗИРОГ, ДЕКАН І, 0-10° на знака. Планетарно влияние на Юпитер. Символно представяне на периода: „Мъж, който върви пеша.“ Предвидливост, работа, радост и печалба. Но и – слабост, безсилие, подлост, загуба.

Родените през първата декада на Козирог са стриктни и подредени. Те имат дарбата да координират действията си, тоест да си подреждат приоритетите, да намират решение на възникналите в процеса на работа противоречия. Козирогът от първата декада винаги си поставя важни и значими цели, постигането на които да го изведе на върха, и да му помогне да направи кариера. Когато не успее да постигне набелязаната цел, той не драматизира и не унива, а просто започва всичко от начало, отчитайки грешките си. Спокоен, самоуверен и уравновесен, влюбвайки се, този Козирог става изненадващо плах и срамежлив.

На Козирозите от първата декада се препоръчва да носят: малахит, черен оникс и черен сапфир, но ако има склонност към депресии, ще е добре да избягва черния сапфир.

КОЗИРОГ, ДЕКАН ІІ, 10-20° на знака. Планетарно влияние на Марс. Символно представяне на периода: „Мъж, който се опитва хване една летяща птичка.“ Стремеж да се преследват непостижими цели.

Козирогът от втората декада е упорит до крайност, но притежава неизчерпаеми възможности за самоусъвършенстване и, ако не изгуби самообладание в минути на песимизъм, той винаги успява да постигне набелязаната цел. За него са подходящи: тъмносин или черен сапфир, сардоникс и нефрит. Противопоказни са му белите непрозрачни камъни.

КОЗИРОГ, ДЕКАН ІІІ, 20-30°. Планетарно влияние на Слънцето. Символно представяне на периода: „Мъж, седнал пред една маса брои пари.“ Алчност, завист, подозрителност.

Козирогът от третата декада се отличава с универсален ум и с философска нагласа. Той има склонност към научни дейности. Добър психолог, но може да бъде и доста заядлив и критичен. На представителите на този период се препоръчва да носят: тигрово око, тъмен аметист, алмандин и лабрадорит /лунен камък/. На тях са им противопоказни рубин и опал.

МАЛАХИТ. Малахитът е плътна непрозрачна скала обагрена красиво във всички нюанси на зеления цвят, съчетани в красив и разнообразен рисунък. Той е воден карбонат на медта с монокристална структура твърдост 4 по скалата на Моос. Етимология – от гр. „малахе – „слез“ /растението/.
Благодарение на яркото си оцветяване, интересния рисунък и лесната обработка, малахитът е много популярен камък. За да има ефект, както като амулет, така и като талисман, е препоръчително да се носи на шията. Малахитът усилва личната ни енергия, била тя позитивна или негативна и за това е добре да не го носим, когато се чувстваме гневни и разярени.
Малахитът има дълга и интересна история. В Древен Египет, още преди 4000 години, хората добивали малахит от Синайските планини. Използвали камъка за изработка на амулети, талисмани и украшения. Малахитът е споменат на няколко пъти и в „Книга на мъртвите“. Египтяните употребявали малахита и за козметични цели – стрит на прах, той бил основна съставна част на грима за очи. В Древна Гърция и Рим малахитът е бил известен като „паунов“ камък, камъкът на Хера и Юнона. Малахитът е много популярен в руския фолклор, където са му посветени много приказки и легенди например тези за Каменното цвете и за Царицата на Медните планини.
Като талисман малахитът подпомага изпълнението на желанията. Той повишава концентрацията, дарява ни с творческо вдъхновение, помага ни да подредим приоритетите си и така да постигаме по-лесно целите си. Помага ни да балансираме приятелските и романтичните си отношения.
Малахитът е по-популярен като детски амулет, като защита от уруки, болести и опасности. Камъкът помага и при проблеми с нервите, очите и зрението; при астма, ревматизъм и сърцебиене. Ако пиете често малахитова вода, ще балансирате и хармонизирате емоционалното си състояние, ако имате проблеми с очите – мийте ги често с малахитова вода. Малахитът може да ни предупреди и за надвиснала над нас опасност – тогава той се напуква и се разтрошава.
Магията на камъка се крие не само в това, че съдържанието на мед е много висока, но и в неговите цветове – зеленият цвят е тясно свързан с червения. Ако нарисувате червен квадрат с вписан в него зелен квадрат и започнете да се взирате във фигурата, в един момент ще установите, че цветовете са сменили местата си. Друг цвят, тясно свързан с червеното е светлосиньото, което тушира агресията.

ОНИКС. Той представлява ивичест ахат /халцедон/ с редуващи се черни и бели слоеве. Среща се и така нареченият черен оникс, когато белите слоеве почти липсват. Името на този полускъпоценен камък идва от Древна Гърция и означава „нокът“. Според легендата палавият Ерос издебнал Афродита докато спяла на морския бряг и отрязал божествените й нокти с една от своите стрели. След като сторил тази пакост, Ерос оставил отрязаните нокти на пясъка, където те се превърнали в ивичести, черно-бели камъчета. Въпреки, че черният цвят трудно се асоциира с човешките нокти, в Древна Гърция всички разновидности на халцедона се наричали оникс – от сиво-белите, през червено и кафяво-черните.
Оникс се препоръчва на всички твърде импулсивни и непостоянни хора, защото ще им помогне да се приземят и да фокусират вниманието си върху непосредствените си задачи. За увеличаване на магическите му качества, особено при ритуали, е добре този камък да се комбинира с диаманти и перли. Като талисман, ониксът увеличава интуицията, дарява с оптимизъм и чувство за щастие, помага ни да се справим с лошите си навици. Той ни помага и да повярваме в себе си, да повишим самооценката си. Като амулет ониксът е добър за спортистите и по принцип за всички, които са поставени под голямо умствено и физическо напрежение, защото дарява сила на духа, носи баланс между ума и тялото. Още от дълбока древност оникс се използва като защита срещу негативно енергийно влияние и намеса.

САПФИР. Сапфирът е син или тъмносин на цвят прозрачен корунд, оцветен от примеси на желязото и титана с твърдост 9. Етимология – от гр. „сапфейрос“ – „син на цвят“. След диаманта, това е вторият по твърдост скъпоценен камък. В зависимост от включванията, сапфирът има много разновидности:
левкосапфир – безцветен. Белият сапфир помага за разгръщане на потенциала, дарбите и талантите.
рубин – розов, червен;
падпарджажълт до оранжев. Жълтият сапфир помага най-вече за преодоляване на емоционални травми. Той подпомага и бързото оздравяване и възстановяване по време и след тежко заболяване.
хлоросапфирзелен. Зеленият сапфир има свойството да възстановява енергията, да балансира сърдечната дейност. Той също подпомага оздравителния процес и възстановяването след тежки заболявания.
сапфир, индигосапфирсин и тъмносин. Активира интуицията, помага ни да създаваме пълноценна и плодотворна комуникация с околните, подкрепя споделянето и общуването.
източен аметиствиолетов. Лилавият сапфир ни помага да постигнем духовен напредък и просветление.
Поради своята красота и магическите си свойства, сапфирът е популярен и като талисман, и като амулет, и като красиво и луксозно украшение. Във всички времена този скъпоценен камък е смятан за много мощен талисман. Като талисман – в средновековието владетелите носели сапфири по време на подписването на мирни договори, защото вярвали, че камъкът ще допринесе за постигане на трайно разбирателство. Сапфирът насърчава честността в отношенията и лоялността, подпомага намирането на правилни решения в трудни и неясни ситуации. Той помага да бъде постигната материална сигурност и стабилност, материален просперитет. Сапфирът подпомага концентрацията на ума и всяка умствена дейност.
Като амулет – в средновековието кралете са носели сапфири за да се предпазят от нараняване по време на схватка, както и за предпазване от ревност. Сапфирът се използвал и като защитно средство от уруки. Хората вярвали, че предпазва от магии, като ги връща обратно при този, който ги е изпратил. Хората вярвали, че сапфирът предпазва притежателя си от змийската отрова. Имало и поверие, че ако отровна змия бъде затворена в съд със сапфир, тя тутакси ще умре. Сапфирът помага много за лечение на нервната система и сърцето, регулира функцията на щитовидната жлеза, помага при липса на апетит.

САРДОНИКС. Това е слоест ахат, от групата на халцедона, с червено-кафяви ивици. В древността е бил смятан за могъщ талисман, който придавал кураж и сила, осигурявал победи. Като амулет сардониксът е бил използван за спиране на кръвотечения и за ускоряване на зарастването на счупени кости.

ХАЛЦЕДОН. Твърдост на минерала – 6,5, 7. Това е скритокристален влакнест кварц, най-често бял, бледо сив или сив, който според рисунъка си има редица текстурни и цветни разновидности: ахат, оникс; сардер – кафяв; сардоникс – с кафяви и бели цветове, сердолик – жълт, до жранжев, карнеол – червен, оранжев; хризопраз – зелен; сапфирин – бледо син. Синият халцедон има нежна енергия, която дарява спокойствие и мечтателност, балансира духовната и физическата енергия. Зеленият помага на концентрацията на ума и тази на емоциите, помага ни да бъдем отзивчиви ш съпричастни. Розовият дарява добро разположение на духа и добро самочувствие, засилва стремежа към красота и хармония. Белият халцедон носи чистота и спокойствие, стабилизира емоциите, дава сила на духа. Наименованието на групата на халцедона идва от древното име, Калхедония или Калхедон, на град Витиния в Мала Азия. Калхедон е древногръцка, Мегарска колония. В древността халцедонът е бил доста популярен по-скоро като декоративен камък, използван за изработка та геми, камеи и печати. Тогава хората вярвали, че камъкът може да влияе на климата. Като талисман халцедонът носи спокойствие, хладнокръвие и концентрация. Предпазва от спорове и кавги, дарява добро настроение, способства за постигане на благополучие. Монтиран в гривна, подпомага борците. Като амулет халцедонът помага при проблеми в областта на врата и раменете, при проблеми с гърлото и сливиците. Халцедонът помага при проблеми в областта на врата и раменете, при проблеми с гърлото и сливиците.

ПЕРЛИ. Някои смятат, че това са сълзите на боговете. Перлите идват от морското животинско царство, те не са скъпоценни минерали, а скъпоценен биогенен материал. Перлите са символ на вяра, чистота и невинност. Те се образуват в миди и стриди като естествена защита от попаднали в черупката песъчинки и други чужди тела. Когато се случи нещо такова, мидата започва да обвива чуждото тяло със слоеве арагонит. Така, слой след слой се образува скъпоценната перла, която има вълшебен блясък и игра на цветовете като небесната дъга. Освен бели, перлите могат да бъдат розови, червени, пурпурни, жълти, черни и по-рядко синкави. Цената им се определя от блясъка и големината. Може би от началото на ХХ век е започнало и култивираното отглеждане на перлени миди. Все пак естествените и култивираните перли могат да бъдат различавани по лесни и достъпни начини, като например тестът със зъбите – поставена между зъбите, естествената перла е леко зърнеста и леко грапава. В миналото естествените перли са играели ролята на финансови активи, сравними с цената на недвижимите имоти. Перлите не бива да се държат на твърде топло, твърде студено или твърде сухо място, защото съдържат около 2% вода и при неправилно съхранение може да се напукат. За тях е добре да бъдат по-често в досег с чиста вода. Подходящо е перлите да бъдат съчетавани и с други скъпоценни и полускъпоценни камъни като диамант, изумруд, планински кристал, топаз, нефрит, тюркоаз и пр.
Като талисман перлата засилва лоялността, почтеността и честността, насърчава вярата и оптимизма носи спокойствие и ни помага да приемаме по-лесно промените в живота. Перлите балансират емоциите.
Като амулет, ако се използват правилно, перлите ще намалят стреса, ще регулират кръвното налягане, ще снемат главоболието и изтощението. Но с перлите трябва да се внимава, защото те могат да попият емоциите ни, и ако в момента сме подвластни на негативни емоции, те ще ги абсорбират и по-късно, когато отново си сложим перленото бижу, то ще ни върне към стария гняв или чувството за огорчение. Перлите помагат при алергии, при лечение на стомашни заболявания, настинки, бронхити и белодробни инфекции. Поставени директно върху кожата, перлите облекчават главоболие, дори и мигрена, а редовното пиене на перлена вода за дълъг период от време стабилизира хормоналния баланс в организма, спасява от хронично главоболие. Ако в продължение на поне месец-два пиете перлена вода, това ще стабилизира хормоналният ви баланс, хроничното главоболие, дори мигрената ще бъдат облекчени

ТИГРОВО ОКО. Този красив камък има триъгълна кристална структура и твърдост 7. Има два варианта – на жълто-кафяви ивици, наречен тигрово око и на сиво-сини ивици, наречен соколово или ястребово око. Когато е осветен, светлината се движи като течност по камъка. Оцветяването му идва от наличието на син азбест, който прави тази шарка подобна на котешки очи, откъдето идва и името му.
Тигровото око балансира мъжката и женската енергии, смекчава ината, укрепва връзката между разума и волята, насърчава смелостта, носи творческо вдъхновение, засилва енергийните потоци, които преминават през тялото, което го прави отличен камък за слаби или болни хора. Камъкът си е изградил солидна репутация, че привлича богатство, пари и късмет. Той има и много силни духовни сили. Плавното движение на светлината в камъка го прави отличен за гадаене. Често се използва за отсяването на истината в трудни и объркани ситуации. В историята тигрово око се е използвало и за защита от магии и други негативи.
Като амулет тигровото око сваля стреса и напрежението. Предпазва от магия и уруки. Помага при очни болести.
Като талисман – тигровото око привлича богатство, късмет, признание, подпомага съобразителността. Помага ни да бъдем обективни. Привлича към нас благосклонност и благоразположение, насърчава смелостта, носи страст и физическа сила, прояснява мислите, дарява чар и харизма, помага ни и да съхраним красотата си. Това е и камък на късмета.

АМЕТИСТ. Аметистът е прозрачен кварц с твърдост 7 по скалата на Моос и триъгълна кристална структура. Той е оцветен в различни нюанси на виолетовото – от розово виолетов до тъмно червено-лилав цвят. Ако е изложен продължително време на слънчева светлина, камъкът избледнява. Смята се, че наименованието на му е производно от гръцката дума „аметистос“ – „неопияняващ“, наричан е още камък на Бакхус. Аметистът е известен и като камък на „духовността и доволството”, той има успокояващ и релаксиращ ефект върху хората. Помага ни и да разбираме скритите и тайни знания, отваря вратите към духовни преживявания и може да предпазва притежателя си от черна магия. Известен е и като камък на промяната и може да донесе всякакъв вид промяна във вашия живот – тук кодировката е много важна. Аметистът повишава активността на дясното полукълбо на мозъка и спомага развитието на психическите способности. Той укрепва и развива интуицията, вдъхновението и стремежите за достигане на по-високо духовно ниво. Но аметистът не бива да се носи постоянно, а само от време на време и при необходимост. Ако използвате карти таро или руни, сложете малко украшение от аметист близо до тях, за да запазите и усилите гадателната и магическа им сила.
Аметистът има дълга история свързана с религиозните практики. В египетската „Книга на мъртвите” се казва, че върху мястото на сърцето на починалия се слагало сърце от аметист. Халдейските магове използвали камъка за защита срещу черна магия и за привличане на успех и късмет. В Китай камъкът се е давал на хора въвлечени в съдебни дела, тъй като се е вярвало, че той ще помогне за благоприятният изход на делото. Аметистът е и епископски камък, защото при посвещение в сан, новопосветеният кардинал получава пръстен с аметист. Аметистът ни помага да контролираме негативните си мисли. Той изостря проницателността в бизнес делата, помага и за преодоляването на стари емоционални травми, заздравява психиката, успокоява психични разстройства, пречиства кръвта и укрепва имунната система, помага и за облекчаване на мигрената и главоболие причинено от нервно напрежение. Използва се също и за подобряване на концентрацията.
Като талисман аметистът придава благоразумие и бодрост, укрепва социалния статус, носи слава в изкуството, привлича справедливостта. Ако носите редовно колие от аметист, вие ще бъдете по-очарователни и харизматични за околните.
Като амулет аметистът защитава дома от крадци, отблъсква опасността от насилствена смърт, подпомага благоразумието и здравия разум, укрепва паметта, прогонва лошите мисли. Поставен под възглавницата, той изпраща щастливи сънища. Аметистът предпазва от пиянство, наркомания и всякакви други зависимости, предпазва и от бъбречни проблеми. Отровните змии бягат от този камък.

АЛМАНДИН. Червен или виолетов гранат с твърдост 7, 7.5. етимология – по името на град Алабанда в Мала Азия.

от латинската дума за зърно – „grano“. Това са различно оцветени от йоните на алуминия, магнезия, желязото, мангана, калция и хрома минерали. По състава на примесите се определят и шест вида гранат: Пироп – огнено червен,
Алмандинвиолетовочервен,
Спесартин – оранжев,
Уваровит – тревно-зелен,
Гросулар – жълтеникаво-зеленикав,
Андрадит – червено-кафяв или черен.
Най-главното свойство на червените гранати като талисмани, е да пораждат най-страстни желания и да носят душевна топлота. Те се препоръчват на по-скованите и студени хора. На активните и властни хора червеният гранат носи добро настроение и добро разположение на духа, дава възможност за придобиване на власт, успокоява гнева. Но червеният гранат те се препоръчва на непълнолетни, защото засилва неосъзнатите страстни желания.
Като амулет червеният гранат подпомага паметта, лекува сърцето и мозъка.

ЛУНЕН КАМЪК. Това е алкален иризиращ фелдшпат – адулар, албит, микроклин, олигоклаз, ортоклаз или санидин със специфичен бял или син блясък, наподобяващ блясъка на Луната. Този блясък се създава от отразяването на светлината от вътрешните слоеве на камъка. Лабрадоритът също е лунен камък, но с черен цвят. Качествата на лунния камък се засилват при новолуние и пълнолуние, когато се налива с леден блясък. Носенето на слънчев и лунен камък едновременно балансира физическите и психическите сили, физическите и психическите, духовните качества. Този камък има свойството да засилва енергията на другите скъпоценни камъни. Лунният камък се използва рядко като амулет. Той помага за засилване на интуицията и психическите възприятия, внася баланс и хармония в характера. Според някои твърдения, лунният камък помага за сбъдването на желания. Като талисман лунният камък засилва лунните качества на притежателя си – желание за промяна, емоционалност, мечтателност, нежност; стимулира спомените, смекчава непреклонността. Смята се, че той помага при епилепсия или бъбречни колики. Но камъкът не се препоръчва на затворени и капризни хора. Лунният камък спомага за по-лесно раждане, подпомага работата на лимфната система, може да лекува и да балансира стомаха и задстомашната жлеза, да изведе излишните течности от организма. Поставен под възглавницата заедно с аметист, носи крепък и спокоен сън.

ОБСИДИАН. Природно вулканично стъкло. Най-честите находища на обсидиан са местата където в миналото е имало активна вулканична дейност в близост до големи водни площи – езера, морета или океани. Той може да бъде черен /най често/, сив, кафяв, червен, на петна или ивици.
Обсидианът е много мощен камък, който ни напомня, че раждането и смъртта са свързани неизменно. Свързан е и с висшият Аз и с духовните ни учители и пазители. Обсидианът заземява духовната енергия на земното поле и така свързва ума с емоциите. Камъкът, особено черният, често се използва при магически ритуали и в гадателските практики. В такива случаи той трябва да се използва много внимателно и от добре обучени хора.
Oбcидиaнът пoмaгa зa oблeĸчaвaнe нa бoлĸaтa, нaмaлявa нaпpeжeниeтo и ycĸopявa заздравяването на раните, трансформира негативната енергия в позитивна, носи спокойствие и сигурност, сваля напрежението, дарява яснота и логика на мислите и намеренията. Помага ни да се съсредоточим в личните си и непосредствени задачи и да не се влияем от желанията на околните. Поставен на подходящо място в помещението, хармонизира енергиите на всички присъстващи. Конкретно чepният обсидиан закриля от психически атаки, помага за при вземането на правилни решения, помага и за справяне с лоши навици, намалява апетита. Той ни помага да се свържем по-лесно да с подсъзнанието си.

КЕХЛИБАР – това е един от първите биогенни материали използвани от най-древните цивилизации в Азия, Африка и Европа за амулети и талисмани или просто за украса. Неговите свойства са ценени от всички древни цивилизации през всички епохи на Земята, защото се смята, че той увеличава силата на магията при магически ритуали и привлича парите. В миналото се е смятало, самият кехлибар е нещо живо същество. Той е бил свещен за поклонниците на Богинята майка. Хората вярвали, че съдържа същността на самия живот..
Кехлибарът е изкопаема вкаменена смола и поради това се асоциира с времето и неговите цикли, с дълголетието. Той носи слаб отрицателен електрически заряд и излъчва съвсем слаба радиоактивност. За разлика от други скъпоценни камъни той е топъл и приятен на допир, и често съдържа насекоми.
Ако решите, че е необходимо да го пречистите, поставете го под струя хладка вода и прочетете една молитва. Бижутата от кехлибар са подходящи за носене по всяко време, но никога не оставяйте кехлибар продължително време на слънце, защото ще стане чуплив.
Енергията на кехлибара едновременно е успокояваща и зареждаща. Тя помага за увеличаване на интелектуалните способности и трупането на мъдрост.
Кехлибарът премахва негативната енергия и физическата болка. Неговата слънчева енергия може да ви излекува от болест или да ви освободи от негативната емоционална енергия. Като амулет кехлибарът има почти универсално действие. Той помага при болести на ушите, очите и гърлото. От над 7000 години той е използван за стимулиране на метаболизма и лечение на кожни заболявания, причинени от метаболитен дисбаланс, при лечението на астма, алергични и други дихателни проблеми, при проблеми с щитовидната жлеза. Най-ефективен е носен на шията, като колие.
Като талисман помага за увеличаване на интелектуалните способности и трупането на мъдрост. Кехлибарът се носи още за късмет, за постигане на успехи, за осигуряване на изобилие. Той носи енергията на търпението, на романтична любов, на щастливия брак.
Златистият и оранжевият кехлибар даряват красота и чар. Той се носи още за успех, изобилие, изцеление, жизненост и радост.
Тъмно червения до тъмно кафяво кехлибар, този който често бива наричан черен, успокоява страховете ви и помага да запазим интелектуална перспектива.
Светло червено златистия – премахва отрицателните емоции и успокоява духа.
Светло златисто кафявия – изостря интелектуалната насоченост.
Млечно златистия – действа същото като светлия, но с много по-вдъхновяваща енергия.
Морски кехлибар – твърд тъмно златист до тъмно кафяв. Той помага да останете неутрални и обективни в трудни ситуации.
Черен кехлибар, гагат – това не е точно кехлибар, а по-скоро вкаменено дърво. Използва се главно за изработването на траурни бижута.

Ели Маринова

 

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Content is protected !!