2023, Година на Заека

Години на Заека

29 януари 1903 – 15 февруари 1904 Воден Заек
14 февруари 1915 – 2 февруари 1916 Дървен Заек
2 февруари 1927 – 22 януари 1927 Огнен Заек
19 февруари 1939 – 7 февруари 1940 Земен Заек
6 февруари 1951 – 26 януари 1952 Метален Заек
25 януари 1963 – 12 февруари 1964 Воден Заек
11 февруари 1975 – 30 януари 1976 Дървен Заек
29 януари 1987 – 16 февруари 1988 Огнен Заек
16 февруари 1999 – 4 февруари 2000 Земен Заек
3 февруари 2011 – 22 януари 2012 Метален Заек
21 януари 2023 – 8 февруари 2024 Воден Заек
8 февруари 2035 – 27 януари 2036 Дървен Заек

Настъпването на Новата Лунна Година се отчита според първото новолуние за новата календарна година, което за 2023 е в 22:53 часа бг. вр. на 21-ви Януари. Тогава започва Годината на Черния Воден Заек.

Посрещането на Китайската Лунна Нова Година, Чун Дзие, е може би най-големият празник не само в Китай, но и в по-голямата част на Далечния Изток. Тя се празнува и в Япония, Корея, Виетнам, Сингапур и пр. Нейното начало се отчита според първия Лунен ден на първия Лунен месец на Лунната Нова година.

Китайският зодиак всъщност е един много точен календар, който има няколко цикъла, като 12 и 60 годишния са най-популярни. Самата година се дели на 6 цикъла, като всеки от тях включва 6 10 дневни по-малки цикъла.

В Китайската астрология е прието, че всички хора, родени в една година носят чертите на знака – животно, на което е наречена тази година и, колкото и парадоксално да изглежда наистина хората, родени в една година имат доста общи черти. А за да могат да бъдат разграничавани и нюансите, в китайски зодиак съществуват 5 елемента – дърво, огън, земя, метал, вода. Всеки от тези елементи е свързан с цвят, планета, вкус, телесен орган, сезон, посока и добродетел. Но за изготвянето на един класически китайски хороскоп винаги се вземат предвид не само знаците на годините и елементите, но и още ред други показатели, като например асцендента и по-точно в кой двоен час от денонощието е роден конкретният човек. Поради всичко това китайската астрология е една много точна, но и доста сложна система.

2023 – Година на Черния Воден Заек.

Добродетелта на Заека от Китайската митология благоразумието. Той е тясно свързан с богинята на Луната, женското начало и с еликсира на безсмъртието. Това е най-плодовития знак от Китайския зодиак.

Годината на Заека е време за преразглеждане и корекция на събитията от бурната Година на Тигъра. За разлика от Тигъра, Заекът се характеризира със стремеж към постигане на мир, сигурност и стабилност. Това не означава, че ще навсякъде ще се възцарят мир и разбирателство, а че стремежът към тях ще се засили забележимо, че решаването на проблемите ще е в ръцете на дипломацията и преговорите, а не в силовите методи на твърдата политика. Поради това през Новата Лунна Година можем да очакваме по-засилена дипломатическа дейност с цел постигане на мир, разбирателство, сигурност и стабилност във всички сфери на живота. Но Заекът не понася да го притискат и да го принуждават да направи нещо, което е в разрез с разбиранията му и, ако това се случи, реакцията на по принцип миролюбивия Заек ще бъде доста изненадваща, дори стряскаща. Поради това въпреки, че на повърхността отношенията между държавите може да изглеждат приятелски и спокойни, в дълбочина ще има напрежение. Можем да очакваме подмолни действия и ходове, тайни дипломатически пазарлъци, осъществяване на тайни користни планове и подмолни заговори.

Заекът е най-плодовития знак в Китайския зодиак и за това през годината, управлявана от Водния Заек можем да очакваме добри резултати от труда си. Но тъй като той работи по-бавно и по-внимателно и ние трябва да сме по-търпеливи, да не насилваме нещата, да не пилеем, а да трупаме и знания, и материални блага.

Черният Воден Заек е свързан с нощта и зимата. Това е Заек, който обитава планините. Той е по-спокоен, по-овладян и хладнокръвен от другите Зайци. Наблюдателен и прозорлив, умее да съзира и да използва благоприятните възможности, умее да кара другите да го забелязват. Той е съвестен и методичен, дори педантичен и предпочита да работи и да живее в спокойна и стабилна обстановка. Притежава завидна памет, търговски усет и нюх съм финансовите сделки. Когато работи е много ефективен, прецизен и точен, много отговорен, но малко по-бавен, защото винаги изпипва грижливо работата си до последния детайл. Умее да печели пари и да ги влага разумно. Стреми се да трупа запаси, с което си осигурява стабилност за бъдещето. Хладилникът, килерът и мазето му винаги са добре заредени и изрядно подредени.

Тъй като Заекът умее да печели пари и се отнася разумно към спечеленото, тази година е благоприятна за бизнес, търговия, индустриално и селскостопанско производство, инвестиции и сделки. Всяко разумно вложение ще се възвърне с лихвите.

Заекът е много артистичен. Той е роден естет и ценител на красивото и стойностното, любознателен е и учи лесно и бързо, обича да пътува и да опознава нови хора и места. За това през тази година можем да очакваме и по-голяма активност в сферата на културата, изкуството и туризма, подем в сферата на образованието на всички нива, в издателската дейност.

Годината на Водния Заек е благоприятна за поддържане и развиване на всички видове комуникации – от обикновеното общуване и споделяне на социално ниво, през куриерските услуги и разпространяването на информация чрез социалните и масмедиите, до управлението и развиването на пътища, магистрали, далекопроводи и прочие.

Заекът е силно привързан към семейството и родовите си корени. Стреми се към семейно щастие и благополучие и е прочут със своята плодовитост. Китайците вярват, че най-щастливите бракове се сключват именно в годината на Заека и през 2023 г. можем да очакваме повече женитби и по-висока раждаемост. А за тези, които все още търсят партньор, времето е много подходящо за нови запознанства, за създаване на трайни приятелства и романтични връзки.

В годината на Заека стремежът към спазване на основните човешки добродетели е силно откроен. Човеколюбивият и отзивчив Заек ще подпомогне всички социални дейности и прояви на хуманизъм и филантропия.

За повечето от нас годината ще е успешна, ако планираме внимателно дейността си, ако се стремим да преценяваме разумно рисковете, които смятаме да поемем и овладяваме необоснованите си страхове. Защото силата на Заека е в неговия здрав разум, в способността му да изгражда работещи стратегии, без да пропусне и най-малкия детайл. Слабостта му е в чувството за тревожност и несигурност, в това, че той прекомерно анализира проблемите, което може да го направи песимистичен и инертен, за доведе делата му до застой.

Професиите, които ще са по-успешни през годината на Заека са творческите, тези които изискват съсредоточаване и изпипване на детайла; професиите, при които се изграждат стратегии. На успехи ще се радват: туроператори, преводачи, адвокати, администратори, логистици, дипломати, лекари, психолози, педагози; хора, занимаващи се с комуникации от всякакъв вид; романтични художници – живопис, графика, приложни изкуства, романтични артисти, певци и танцьори; дизайнери – промишлени, web дизайнери, моделиери и прочие, работещите в шоубизнеса.

Мероприятията през годината, лични или обществени ще имат забележим романтичен и сантиментален нюанс, и когато имаме поводи да правим подаръци, ще е добре те също да имат романтичен характер.

Цветове на годината – светло и тъмно синьо и зелено, оранжево, розово и светло лилаво, черно.

Влиянието на Черния Воден Заек ще смекчи прекалената импулсивност на всички, родени под елемент огън, ще оглади ръбовете на тези, които са родени под елемент метал, ще подпомогне развитието на родените под елемент земя, дърво и вода.

Видни личности, родени в годините на Водния Заек:

1483 – Рафаело Санцио, италиански художник, Мартин Лутер, реформатор

1783 – Симон Боливар, латиноамерикански революционер,

1843 – Йорданка Филаретова, българска революционерка, Ханс Рихтер, австроунгарски композитор, Петко Каравелов, политик, Едвард Григ, норвежки композитор, Пьотър Паренсов, руски офицер, Анри дьо Ламот, френски офицер и журналист, Христо Стамболски, общественик, Георги Бенковски, революционер, Иван Попхристов, революционер, Михаил Скобелев, руски офицер, Роберт Кох, немски учен микробиолог,

1903 – Жорж Сименон, белгийски писател, Христо Несторов, анархист, Никола Щерев, футболист и треньор, генерал Никола Попов, проф. Рада Балевска, зооинженер, Тодор Герасимов, археолог и нумизмат, Г. М. Димитров, политик, Бенджамин Спок, американски педиатър, Фернандел, френски актьор и комик, Олга Кирчева, актриса, Никола Фурнаджиев, поет, Арам Хачатурян, арменски композитор, Джордж Оруел, британски писател, Илия Петров, художник, Александър Обретенов, изкуствовед, Ангел Чаушев, антифашист, Атанас Москов, политик, Джон Атанасов, американски физик, математик и електроинженер от български произход, Георги Гешев, български шахматист, Златьо Бояджиев, художник, Конрад Лоренц, австрийски зоолог, Нобелова награда, Ърскин Колдуел, американски писател,

1963 – Красимир Узунов, журналист, Таню Киряков, стрелба, олимпийски шампион, Илиана Раева, художествена гимнастика, Гари Каспаров, руски гросмайстор, Стефан Кисьов, писател, Мая Новоселска, актриса, Кристин Димитрова, писателка, Игор Марковски, журналист, Николай Урумов, актьор, Александър Праматарски, политик, Росица Кирилова, поп/кънтри певица, Марк Жирардели, люксембургски скиор, Красимир Георгиев, бизнесмен и футболен деец, Весел Цанков, писател-хуморист, Иван Шишман, български художник от Украйна, Димитър Борисов Главчев, политик, Светослав Минчев, публицист, Ерос Рамацоти, италиански певец, Мирослав Миронов, футболист и треньор, Анелия Раленкова, художествена гимнастика, Иванка Бадалска-Муерова, спортистка (кану-каяк), Венелин Живков, учен, ректор на ТУ София, Милош Зяпко, български писател, Недялко Йорданов, поет и драматург, Георги Караславов, писател, Димитър Димитров, писател, Христо Шопов, актьор, Георги Гаджев, футболист, доктор Виолета Георгиева, певица, Маргарита Моллова, акробатика, Даниел Цочев, актьор, Георги Христов, певец,

12.01.2023 г.

Ели Маринова

Споделяне

2 коментара за "2023, Година на Заека"

  1. Благодаря, много е изчерпателно обяснението! Браво!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Content is protected !!