Алманах на Българските традиции и имени дни

Създадох Алманаха на българските традиции и имени дни, който  е в основата на този сайт, с много любов и преклонение пред опита на предците ни.
Българската народна традиция има много дълбоки корени. Тя е дело на много поколения. Какво ли не е преживял нашия народ кой ли не го е газил, тъпкал и поругавал. Мъчили са го и наши и чужди изедници и душмани. Бедността, скръбта и смъртта са били постоянни негови спътници. Но народът ни е оцелял, запазвайки идентичността и езика си,  създал е съкровищница от приказки и приказни герои, от здрави традиции и тайнствени обреди. От неговите среди са излезли исполини на българщината като Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, отец Матей Миткалото, Ботев и Левски, и още много, много други, знайни и незнайни будители, светители и герои, принесли в жертва живота си за оцеляването и израстването на народността и държавността ни. Сега е наш ред да се постараем да запазим, дори да популяризираме традициите и обичаите си.
Дали някой още знае какво е палешник или паламарка, виждал ли е някой сърп и знае ли какво е ръкойка, сноп и кръстец? Помним ли как се извършва Ладуване? Знаят ли днешните ергени как, защо и кога се играе Мара-Лишанка?
В никакъв случай не претендирам за всеобхватност и изчерпателност на темата, защото задачата, която съм си поставила не е да създам академичен труд. В същото време си давам сметка, че миналото, колкото и романтично да е то, не може да бъде върнато механично. Сега живеем в друго време и при други условия. Животът има други изисквания към нас. Нашите дни са твърде динамични и напрегнати, професиите ни са строго специализирани и за това ние не можем да присадим върху битието си отново старата традиция. Но това не бива да ни пречи да я познаваме и почитаме.
Създавайки поредицата “Български народни традиции”, аз се постарах да проследя календарно традициите на нашия народ. По отношение подредбата на празниците срещнах известни затруднения, защото празниците, свързани с Великите пости и Великден се отчитат по Лунния календар, а празниците на много от светците и на Рождество – по Слънчевия.
Относно имените дни – постарах се да преведа и адаптирам много от съвременните имена, за които намерих паралел в църковния календар, за което има отделна секция в този сайт и, ако някой не намери името си, нека не ми се сърди, а да прецени от кое основно име идва то.
Построих конструкцията на този алманаха на Българската народна традиция върху календара на Българската Православна Църква. За превода на имената, прикрепени към съответните църковни празници, използвах честотно-тълковния речник на имената в република България, а за описание на традициите, използвах собствения си опит, енциклопедичен речник “Българска народна митология” и още редица книги и публикации на тема Българска етнография и етнология.

Ели Маринова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.