22-ри април – Денят на Земята

Всяко живо същество на този свят излъчва биоенергия, тоест има аура, а всички аури се обединяват в една глобална – аурата на Великата Майка, Земята.

В древни времена хората живели в хармония и съгласие с Природата, прекланяли са се пред нея, изпитвали страхопочитание от силата й. Именно поради близостта с Природата хората били по-сензитивни към нейните проявления и имали дарбата да ги усещат. Те „виждали“ духовете на земята и ги нарекли умбри, джуджета; тези на въздуха нарекли силфиди – ефирни създания с прозрачни крила; духовете на водата са русалките и всички водни пазители, които се явявали на хората под различни и променящии се образи, а тези на огъня са фениксът и саламандърът.

Чувала съм от много стари хора, че в миналото Европа можела да бъде пребродена от край до край, без да се налага да се излиза от гората. В горите имало всичко от което се нуждаели хората – бистри и чисти извори, потоци и реки, слънчеви поляни, храна и дивеч. Всяка гора имала пазители, които в нашата народна митология се наричат самодиви. В гората хората трябвало да внимават и да спазват строги правила, за да не гневят самодивите и другите горски пазители. Всяко дърво имало душа, наречена дриада, ефирна и красива девойка, която живеела във вътрешността на дървото. Големите стари дървета били обожествявани и поставени под възбрана, дори рязането на клони било табу. От уважение и преклонение пред гората, когато се налагало да се сече дърво, хората предварително извършвали ритуал, с който молели дриадата и гнездящите в клоните му птици да им прости за отнемането на техния дом, да си намерят нов дом. Разбира се в горите живеели и много други вълшебни същества за които все още се разказват приказки и се пеят песни.

Всички митологии, религии и окултни практики се основават на четирите стихии на Сътворението и на тяхното символно представяне. Елементите на Сътворението са четири – огън, вода, въздух и земя. Без тези елементи не може да се извърши какъвто и да било ритуал.

 Огънят е мъжкото начало, инициацията. Огънят предизвиква страхопочитание и не случайно в митологиите на всички народи върховният бог е мълниеносец, господар на огнената стихия. Огънят, това са светлината и топлината на Слънцето без които животът на Земята е невъзможен. Но разгневеният огън изпепелява всичко до което се докосне. Графичните изображения на огъня са много – лъчи, мълнии, факли, златни стрели, но основното е равностранен триъгълник поставен с върха нагоре. Кръщението с огън е пречистване, изгаряне на всичко, което е погрешно и вредно. Пламъкът на църковната свещ изпраща молитвите ни до Господ. Нестинарите, танцуващите по огнена жарава се сливат с духа на огъня и така предават Божието откровение на хората.

        Водата е женското начало, това е приемането и отглеждането. Водата минава на всички нива – небесно, земно и подземно и ги свързва в своя кръговрат. Тя има всепречистваща и самоочистваща се сила, тя помни всичко. Тя е търпелива и упорита, движи се по линията на най малкото съпротивление и макар да е мека и нежна, копае в земната твърд пещери и каньони. В една капка вода се пази цялата памет на елемента. Водата подхранва и напоява, дарява живот и го поддържа. Но водата е и безмилостна стихия. Разгневена тя помита всичко по пътя си. Тя може да ни даде вълшебни познания, но и да ни потопи в илюзии, в илюзорни страхове, надежди и представи, да ни повлече към дъното във всеки един смисъл на този израз. По вода идваме и по вода си отиваме. Потапянето във вода е символ на очистване, на връщане към състояние на извечна чистота, то е смърт и прераждане. Кръщението с вода е посвещение, въвеждане и приемане на новия човек в групата, в общността. Да се гмурнеш във вода означава да търсиш тайната на живота. Да ходиш по вода – да надмогнеш материалното, да се докоснеш до духовния свят. Да пресечеш течаща вода означава да преминеш от едно ниво на съзнание към по-високо. Графичните изображения на водата най-често са риба, две вълнообразни линии една под друга, меандър, лотос, чаша за причастие, но основният символ е равностранен триъгълник, обърнат с върха надолу.

Въздухът, това е жизненият дъх на Вселената, това е нишката на Живота, изпридана, пресуквана и прекъсвана от трите орисници, трите мойри. Това е Еол, бащата на всички ветрове по земята. Въздухът е вятърът на промяната, нематериалното и невидимо за очите ново начало, което трябва да се превърне в нещо видимо, осезаемо и сабилно. Това са новите идеи, които трябва да се осъществят в материалния свят, но които могат да се окажат илюзии и да ни накарат да хукнем да гоним вятъра. Без въздух животът е невъзможен, но ураганът и бурята са страховити и разрушителни, те безмилостно помитат всичко по пътя си. Вихърът и вихрушката са пратеници на боговете, които разкриват на хората божествения промисъл. Графичното изображение на въздуха обикновено е спирала или глава на дете с издути бузи, от устатана което излиза вятърът, но основният символ е равностранен триъгълник поставен с върха нагоре и пресечен с една хоризотнална линия.

Земята е рамка, основа, плодовитост и сигурност. Тя е Великата майка, която ни пази и храни. В земята се съчетават всички елементи и това прави света ни видим, материялен, опознаваем. Земята ни дава сигурност и сабилност, но тя е и рамка, ограничения и ограничаване. Земята е усвоеното пространство – къщата, градината, нивата. Това е и красивата, но и страховита Природа, чиято сила може да бъде и безмилостна и брутална. Всяка война на този свят се води за територия и ресурси. Графичните изображения на земята са много, защото тя съдържа всичко: равнораменният кръст, свастиката, квадратът, кубът, шестолъчната звезда и прочие, но основният символ е равностранен триъгълник, обърнат с върха надолу и пресечен с една хоризонтална линия.

Наложени един върху друг четирите триъгълника образуват Звездата, Щитът на Давид, универсалния защитен печат, който неутрализира негативните влияния на зле настроените към нас духове на елементите.

Религиозните ритуали са тайнства и поради това информацията за мистериите, извършвани в древността е твърде оскъдна. В ритуалите на различните народи има и прилики, и разлики, защото от една страна техните задачи са подобни, но от друга те отразяват спецификите на поминъка, бита и културата. Както всички древни народи и нашите предци са боготворели Природата и нейните дарове. Те живели по нейните закони и в синхрон с нейния ритъм, техните ритуали отразявали и преклонението, и любовта им към Великата майка, Земята. И траки, и славяни, и прабългари са боготворели огъня, водата, въздуха и земята.

Траките се прекланяли пред Бендида, Великата майка и нейния съпруг Залмоксис, символ на умиращата и възкръсваща природа. А за култа към Орфей, който е бил цар, жрец и бог може да се пише и говори много. Славяните боготворели Природата, Майката на всичко живо. За тях Перун е богът на гръмотевиците, Сварог – на огъня, Волос – на стадата, Дажбог – на благоденствието, Ярило – на пролетното Слънце, а Доля е богинята на съдбата. За прабългарите върховният бог е бил един – Тангра, богът на небето, закрилникът на живота на Земята.

Всички окултни учения и философии и техните предсказателни клонове са основани на четирите елемента. В астрологията има три огнени зодиакални знака – Овен, Лъв и Стрелец, три земни – Телец, Дева и Козирог, Три въздушни – Близнаци, Везни и Водолей и три водни – Рак, Скорпион и Риби. В картите таро малките аркани се делят на четири раздела: жезли – огън; чаши – вода; мечове – въздух; пентакли – земя. В нумерологията цифрите и числата също имат елементи: 1, 3 и 9 са огън; 2, 7 и 22 – вода; 5, 11 и 33 – въздух; 4, 6 и 8 – земя.

Елементите присъстват и в Книгата на промените И-Дзин, но там нещата са малко по-сложни, защото в Китайската астрология елементите са 5 – огън, земя, метал, вода и дърво. Този цикъл също отразява преклонението пред Природата, пред това което тя ни дава и страхопочитание към това, което може да ни причини.

Сборът от цифрите на календарната 2023 година е 7, вода. Водата ни дарява с емоция, интуиция и прозрения. Тя прониква на всички полета и свързва материалното с духовното, дарява ни с мъдрост, добра памет и богато въображение. Но често водата е твърде дълбока, потайна, инертна и самовглъбена, а когато е разгневена е много опасна. Една стара източна поговорка гласи: „Този, който не владее емоциите си, не може да владее и разума си.“

В по-прагматичен план през тази година трябва да внимаваме с водите на всички нива. Ще е добре да поддържаме коритата на реките чисти и проходими, да не изхвърляме боклуци в морето, да не разхищаваме вода. Водата на 7 е дълбока и потайна. Често тя е коварна и измамна, населявана от русалки и водни духове, които могат да завлекат невнимателния човек в незнайни дълбини, от които трудно се намира обратния път към реалността. Но същите тези русалки и духове могат да му дарят невероятно знание, да го направят изключително прозорлив и мъдър.

Човекът е най-адаптивното и оцеляващо създание във вселената. Учените са го нарекли Homo sapiens, човек разумен, но в последно време тази висока интелигентност като че ли е поставена под въпрос. В устрема си към задоволяване на материалните си стремежи и цели хората са забравили, че са деца на Майката Земя и злоупотребяват с търпението й. Замърсяването на Природата се наблюдава навсякъде – замърсени води, въздух и почва. Дори звездното небе страда от светлинно замърсяване. В големите градове звездите се виждат все по-трудно.

Нека всеки един от нас да си направи изводите за всичко това, защото освен, че Земята е наш общ дом, тя е и живо и дишащо същество.

20.04.2023 г. Ели Маринова.

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Content is protected !!